“Maai van binnen naar buiten”, luidt het advies. De meeste veehouders weten dit wel maar door gewenning en gemak past slechts 25 procent dit toe. Vanuit het midden maaien vraagt om meer denkwerk en inspanning. Jaarlijks sterven miljoenen dieren aan de zogenaamde “maaidood”.
Traditioneel wordt het land vanaf de buitenkant naar het midden gemaaid. Juist in deze buitenrondes (langs afrasteringen en sloten) zit het meeste wild, dat naar het midden wordt verjaagd zodra de brede en snelle landbouwmachines hun werk komen doen. Eenmaal in het midden wacht deze dieren een pijnlijke dood of blijven ze zwaar gewond achter en sterven later aan hun verwondingen. Het gaat hier vooral om konijnen, hazen, jonge herten en reeën. Maar ook duizenden jonge vogels zoals graspiepers, kieviten, grutto’s, patrijzen en fazanten.
Van binnen naar buiten
Uit meerdere experimenten is bewezen dat door het maaien van binnen naar buiten 70 tot 80 procent van het wild uit het perceel wordt verjaagd en hierdoor aan de “maaidood” ontkomt. Boeren moeten bewust gemaakt worden van deze nieuwe maaimethode. Ook zou de politiek de machinefabrikanten moeten dwingen om met oplossingen te komen om deze onnodige dierensterfte te voorkomen. Machinefabrikanten als Krone en Claas schijnen al bezig te zijn en hun machines aan te passen. De grote zelfrijdende maaimachine van het merk Krone heeft een boordcomputer die door middel van een symbool de chauffeur helpt herinneren dat hij van binnen naar buiten moet maaien. Eerder was fabrikant Claas al bezig om een waarschuwingssysteem te ontwikkelen, maar dit systeem bleek te kostbaar te zijn. De goedkoopste oplossing is het gebruik van GPS. Van alle experimenten die gedaan zijn, heeft dit veruit het grootste effect. Iedereen kan er (per direct) mee beginnen en het gaat niet of nauwelijks ten koste van de maaicapaciteit. Iedereen die een beetje recht kan rijden kan zo in het midden beginnen.
Er zijn ook boeren die een wildredder hebben op hun maaier, maar dat zijn er niet veel. Meestal is dit een balk met kettingen dat door het gras sleept. In het verleden werden deze wel verkocht, maar zijn niet erg populair bij de boeren omdat ze veel krom gereden worden en niet overal handig zijn in het gebruik zijn.
Op diverse locaties zijn ook vrijwilligers van de Dierenbescherming actief om tijdens het maaiseizoen graspercelen vrij te maken van wild.
Bron: Boerderij.nl ©PiepVandaag.nl Nicole Brinker
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Er wordt in het bericht geschreven over de “nieuwe maaimethode”. Ik weet niet wat jullie onder “nieuw” verstaan, maar deze methode werd al in de begin jaren ’70 toegepast in Moergestel. De agrariers weten dit dus al langer dan vandaag.
Het bevreemd mij dan ook, terwijl de agrarische sector de meest innovatieve sector van ons land is, dat ruim 40 jaar later het percentage van deze agrariers de “nieuwe” methode toepassen of een betere methode toepassen. En zeker in de functie van natuurbeheerders zoals zij vaak genoemd willen worden.
Ik weet ook wel dat het eerste perceel van buiten naar binnen gemaaid werd juist om een paar hazen op “legale” wijze te bemachtigen. Zodat zij bij de boer op het menu kwamen te staan. En de volgende percelen werden diervriendelijk gemaaid.
Ik zou willen weten hoe en waar je je kunt aanmelden voor zo’n actie. Tips?
Wat ‘nen boer nie ken dat vrit ‘ie nie….
Altijd weer moeilijk om onze, overigens gewaardeerde, landbouwers iets aan hun verstand te peuteren.
Dit jaar vooruit aan het maaien gezocht naar dieren in het land. Dit was op vrijwillige basis en gecoördineerd door de dierenbescherming Friesland. De boer had om deze steun gevraagd omdat hij het vervelend vond jonge reetjes aan stukken te maaien. Het jaar daarvoor waren het er 4 of 5 hij was niet helemaal zeker. Bij de vraag of hij dan van binnen naar buiten wilde maaien om zo nog meer leed te kunnen besparen zei hij dat dit onhandig was en daar niet aan wilde beginnen. Onwetend, nou ik vind van niet ik vind ….