Wetenschappers hebben de eerste bekende ‘maagdelijke geboorte’ bij een vrouwelijke krokodil in Costa Rica geregistreerd. Het is waarschijnlijk het resultaat van ongunstige omstandigheden. De krokodil zat al zestien jaar alleen in gevangenschap toen dierenverzorgers de eieren ontdekten. Er waren helaas geen levensvatbare nakomelingen.
Een vrouwtjeskrokodil, die ongeveer zestien jaar lang geen contact heeft gehad met mannetjes, heeft zichzelf bevrucht. Ze was in staat om een volledig gevormde, vrouwelijke foetus te produceren. Deze was niet levensvatbaar.
Maagdelijke geboorte
Maagdelijke geboorte, ook bekend als facultatieve parthenogenese, is gedocumenteerd bij vogels, vissen, hagedissen en slangen, maar nooit eerder bij krokodillen. Het is het proces waarbij een eicel zich ontwikkelt tot een embryo zonder bevruchting door een zaadcel. Nakomelingen zijn vrijwel identiek aan de moeder en dus altijd vrouwelijk.
Moeilijke omstandigheden
Facultatieve parthenogenese is zeldzaam, maar komt waarschijnlijk voor wanneer een soort te maken krijgt met moeilijke of ongunstige omstandigheden zoals stress, een ongunstig klimaat of een gebrek aan partners.
Ontdekking
De spitssnuitkrokodil (Crocodylus acutus) werd in 2002 in gevangenschap genomen toen ze twee jaar oud was. Het dier werd in een verblijf in dierenpark Parque Reptilandia in Costa Rica geplaatst, waar ze de volgende zestien jaar in eenzaamheid woonde.
In januari 2018 ontdekten dierenverzorgers een legsel van veertien eieren in het verblijf van de krokodil. Deze eieren kwamen niet uit, maar één bevatte een volledig gevormde foetus. Deze werd helaas dood geboren, iets wat namelijk vaker voorkomt bij maagdelijke voortplanting. Genetische analyse van de weefsels van het hart van de overleden foetus en van de afgeworpen huid van de moeder onthulde een overeenkomst van 99,9 procent. Dit bevestigde dat de nakomelingen geen vader hadden.
Dinosauriërs
Bij verschillende diersoorten is er bewijs van maagdelijke voortplanting, en nu blijkt dat ook krokodillen hiertoe in staat zijn. Onderzoekers vinden deze ontdekking heel interessant, omdat het suggereert dat vroegere dieren, zoals dinosauriërs, misschien ook in staat waren om zichzelf voort te planten.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Aurora van de Loo