Na een afwezigheid van 1300 jaar zou de lynx tegen het einde van 2017 terug kunnen keren naar de bossen van het Verenigd Koninkrijk. De Lynx UK Trust heeft aangekondigd een proef-herintroductie van zes lynxen in de bossen van Kielder, Northumberland te zullen invoeren, na een twee jaar durend consultatieproces met lokale stakeholders.

lynxen lynx
Lynx | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

De lynx kan tot zo’n 1,5 m lang worden en voedt zich bijna uitsluitend met het eten van herten. Aanvallen op mensen zijn onbekend, maar het dier raakte uitgestorven in het Verenigd Koninkrijk doordat het werd bejaagd vanwege zijn huid. Het Kielder-bos werd uit vijf mogelijke locaties gekozen, wegens de grote hoeveelheden herten, een groot bosgebied en de afwezigheid van grote wegen.

Morele verplichting
Schapenboeren en een gedeelte van de lokale bevolking zijn tegen de herintroductie, maar Dr. Paul O’Donoghue, hoofd wetenschappelijk adviseur van de Lynx UK Trust en deskundig adviseur van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) gelooft dat er goede redenen zijn om het roofdier opnieuw in te voeren:

“Lynxen horen hier net zo goed als egels, dassen, roodborstjes, merels. Ze zijn een intrinsiek onderdeel van het Britse milieu. Er is een morele verplichting. We hebben elke laatste van hen voor de bonthandel gedood, dat is een fout die we moeten herstellen.”

Ecotoerisme
Volgens O’Donoghue kunnen landelijke gemeenschappen bovendien profiteren van ecotoerisme:

“Ze zullen tientallen miljoenen pond genereren voor landelijke Britse economieën. Lynxen zijn al geherintroduceerd in de berg van Hardz in Duitsland. Ze hebben het hele gebied het Koninkrijk van de lynx gemarkeerd. Nu is het een bloeiende bestemming voor ecotoerisme en we dachten dat we precies hetzelfde zouden kunnen doen voor Kielder.”

Lynxen zouden volgens O’Donoghue ook het natuurlijke milieu bevorderen, door het overbegrazen van bossen door herten te verminderen, waardoor andere dieren kunnen opbloeien.

“We hebben een enorme overbevolking van herten in Groot-Brittannië. Wij zijn een van de armste landen van de wereld wat betreft biodiversiteit. We hebben de lynx nodig, meer dan de lynx ons nodig heeft.”

Zweedse lynxen
De lynxen die in Kielder zouden worden vrijgelaten, komen uit Zweden, waar er een bloeiende populatie is. Alle dieren zouden een GPS-halsband hebben, die hun locatie ten alle tijden rapporteert. O’Donoghue:

“Ze zullen de meest bestudeerde dieren in Groot Brittannië zijn.”

Voortplanting
Het is de bedoeling om twee mannetjes en vier vrouwtjes in het Kielderbos vrij te laten, alle zes jonge volwassenen, als onderdeel van het proces om te zien of de dieren zich zullen voortplanten.

Bron: The Guardian ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor