Nominaties Lush Prize 2017 bekend: ’s werelds eerste award voor dierproefvrije initiatieven reikt op 10 november 350.000 pond aan fondsen uit.
Zesenzestig projecten en initiatieven zijn genomineerd voor de Lush Prize 2017, een globaal initiatief dat dit jaar 350.000 pond onder de winnaars zal uitreiken.
De initiatieven, afkomstig uit 29 verschillende landen, zetten zich in voor één gezamenlijk doel; een wereld zonder dierproeven. Ze zijn actief binnen uiteenlopende gebieden: wetenschappelijk onderzoek, publiek besef over dierproeven en het welzijn van dieren, training en scholing en de lobby om dierproeven te vervangen voor alternatieve onderzoeksmethoden onder goede regelgeving en toezicht.
The Lush Prize – een samenwerking tussen Lush Cosmetics en de Ethical Consumer Research Association – is de grootste jaarlijkse prijs in dierproefvrije sector. Inmiddels is er sinds de oprichting van Lush Prize in 2012 al meer dan 1,5 miljoen pond uitgereikt aan 76 winnaars uit 26 landen. Dat Lush Prize een internationale award is blijkt uit de voorgaande winnaars, afkomstig uit onder andere China, Kenia, Iran, Oekraïne, India, Nieuw-Zeeland, Brazilië, de VS en twaalf Europese landen.
Een groep deskundigen buigt zich over de nominaties en kiest de uiteindelijke winnaars, die op de Lush Prize Awards Ceremony op 10 november worden bekendgemaakt. De prijsuitreiking vindt plaats in Londen. Landen als Egypte, Chili, Maleisië en Slowakije zijn dit jaar voor de eerste keer genomineerd. Onder de nominaties bevinden zich drie Nederlandse initiatieven.
Lush Prize woordvoerder Craig Redmond vertelt:
“Ook dit jaar hebben we een geweldige lijst van genomineerden, wat het voor de jury lastig maakte om de winnaars te kiezen voor de verschillende categorieën. We zijn trots op het feit dat de boodschap van de Lush Prize – voor het vervangen van dierproeven – steeds meer internationale bekendheid krijgt, wat wel blijkt uit de verschillende inzendingen uit 38 landen.
Net als vorig jaar blijkt dat er een groeiende bewustwording voor dierproefvrije alternatieven onder onderzoekers is: toen waren er ook nominaties uit Iran, China en Zuid-Korea. Men begint in te zien dat we de onbetrouwbare en onethische dierproeven moeten vervangen voor betere en milieuvriendelijkere methoden zoals de organ-on-a-chip methode en computermodellering.”
Persbericht Lush ©AnimalsToday