Doordat er zoveel op tijgers is gejaagd en dit dier daardoor bijna niet meer voorkomt in het wild, is nu het luipaard het slachtoffer geworden van grootschalige stroperij. Ondanks het CITES-verdrag, waarbij het luipaard wereldwijd wordt beschermd en ook in India zelf beschermd wordt onder de nationale wetgeving, zijn er onlangs 1.000 luipaardklauwen in beslag genomen door opsporingsambtenaren.

Luipaardklauwen
Luipaard | Foto: Pbrundel [GFDL or CC-BY-SA-3.0], from Wikimedia Commons
Luipaarden zijn erg populair als smokkelwaar en de handel hierin is zeer lucratief. Op de illegale markt brengt niet alleen hun vacht veel geld op, maar ook hun botten en klauwen zijn erg in trek. Vooral landen als China, Birma en Laos in Azië zijn grote afnemers. Veel Aziaten geloven in de heilzame werking van de poeder afkomstig van vermalen luipaardbotten. De klauwen van deze katachtigen worden verwerkt in sieraden, waarbij deze amuletten geluk zouden brengen.

Luipaarden beschikken over 18 klauwen, waarbij aan elke poot 4 klauwen zitten en de twee voorste poten nog een kleinere “wolfsklauw” heeft. De prijs voor lichaamsdelen van wilde dieren is in geen jaren zo hoog geweest, waardoor de illegale handel toeneemt. De straffen hierop liggen niet hoog en de smokkelaars zitten vaak in goed georganiseerde bendes met complexe netwerken, waardoor controles moeilijk uit te voeren zijn. De verhoogde buitenlandse vraag naar luipaardproducten kan snel leiden tot uitroeiing van deze katachtigen in India.  Als de illegale handel niet effectief wordt aangepakt, zal het met de luipaard net zo vergaan als met de tijger.

Bron ©PiepVandaag.nl Nicole Brinker