Recentelijk is gebleken dat het leefgebied van de luipaard over de hele wereld met 63 tot 75 procent is afgenomen. Dit is te lezen in het onlangs gepubliceerde onderzoek ‘Leopard (Pantherapardus) status, distribution, and the research efforts acrossits range’ van Andrew Jacobsen en zijn team. De luipaard is dan wel geen olifant of leeuw, maar de alarmbellen mogen met zulke schrikwekkende cijfers toch wel gaan rinkelen bij de betreffende instanties.
De afgelopen drie jaar hebben de onderzoekers literatuuronderzoek gedaan, duizenden (historische) bronnen onderzocht en gesproken met tientallen experts uit het veld uit verschillende landen. Lange tijd ging men er vanuit dat het wel redelijk goed zat met het leefgebied van de luipaard, maar dit nieuwe onderzoek bewijst het tegendeel.
Luipaardenpopulaties ernstig bedreigd
“We zijn tot de ontdekking gekomen dat luipaardenpopulaties veel meer bedreigd worden dan mensen in eerste instantie dachten.” – aldus Jacobsen, verbonden met het National Geographic Society’s Big Cats Initiative, de Zoological Society of London en het University College London.
In West- en Noord-Afrika is bijna geen enkele luipaard meer te vinden en ook op het Arabisch Schiereiland en China is het dier bijna nergens meer te bekennen. Over de hele wereld gezien is hun leefgebied gekrompen van 35 miljoen vierkante kilometer naar 8,5 miljoen vierkante kilometer. Zes van de negen luipaardsoorten zijn hierdoor ernstig in de problemen geraakt volgens de onderzoekers.
De luipaard lijdt onder het verlies van zijn leefgebied. Ook het verlies van het aantal prooien waar hij op kan jagen doet hem geen goed. Het feit dat de luipaard zelf ook regelmatig ten prooi valt aan jagers voor zijn mooie gevlekte vacht of trofeejacht zorgt er mede voor dat het niet goed gaat met de luipaard.
Rode lijst
Verwacht wordt dat de International Union for the Conservation of Nature later dit jaar haar ‘rode lijst’ aanpast. Zoals het er nu naar uitziet zal de status van de luipaard veranderen van bijna bedreigd naar kwetsbaar. Mogelijk zullen enkele luipaardsoorten de status van bedreigde of ernstig bedreigde diersoort krijgen.
Luipaarden vervullen in de meeste ecologische systemen waar zij hun leefgebied hebben een sleutelrol. De luipaard als jager houdt andere soorten die voortkomen in de ecologische systemen in balans. Jacobsen laat weten:
“We hopen dat ons onderzoek instandhoudingsinspanning zal katalyseren in de gebieden waar dat het meeste nodig is.”
Naast alle treurige resultaten uit het onderzoek is er ook nog goed nieuws te melden. In het Russische verre oosten en het Kaukasus gebergte is het aantal luipaarden stabiel gebleven nadat de overheid het beschermde gebied waarin de luipaard leeft heeft uitgebreid en meer actie onderneemt tegen stropers. Luipaarden planten zich redelijk goed voor wat er in het hiervoor genoemde gebied mede voor heeft gezorgd dat het aantal luipaarden niet is gedaald.
Bron © PiepVandaag.nl Lianne Raat
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Intens triest en bijzonder kwalijk dat de mens maar door gaat met het vernielen van de natuur op aarde. Blijkbaar willen de meeste mensen nog steeds niet beseffen dat we daar zelf volkomen afhankelijk van zijn. De mens is de weg kwijt en laat zich misleiden door alle kortzichtigheden en commercie, opgelegde trends, maakt zich druk om de nieuwste smartphone, een fotootje op instagram, een tweet, hun plofkip, hun Aldi rosé.