In India is aan de rand van een dorp een 2-jarig luipaard geëlektrocuteerd, doordat ze in een boom in contact kwam met een elektriciteitskabel. De boom stond nabij een plek waar veel wilde dieren water drinken. De een noemt het een “bizar ongeluk”, maar milieuactivisten manen de bosbeheerders meer te doen om ervoor te zorgen dat de luipaarden binnen hun eigen leefomgeving meer waterbronnen hebben, zodat een conflict als dit voorkomen kan worden.
Een inwoner van het Indiase dorp Lala Kherli was de eerste die het dier ‘s ochtends vroeg bungelend in de stroomkabels aan de rand van het dorp zag. Satvir Singh:
“Het luipaard hing in de kabels op haar buik. Eerst dacht ik dat ze leefde en ik verstijfde. Toen viel me haar zwarte gezicht op en realiseerde ik me, dat ze waarschijnlijk was gestorven door een elektrische schok.”
De rand van het dorp Lala Kherli, gelegen aan de voet van het Aravalligebergte, wordt dicht bevolkt door wilde dieren. Inwoners zien regelmatig jakhalzen, nijlgaus (grote antilopen) pauwen en wilde zwijnen.
Het lichaam van het luipaard, dat een vrouwtje bleek, werd voor autopsie meegenomen door het Wildlife Department. Shyam Sundar Kaushik, de boswachter in het district:
“De autopsie bewees wat we hadden verwacht. Het lijkt erop dat het luipaard in de boom is geklommen, waar extreem dichtbij een elektriciteitskabel loopt, misschien in een achtervolging van een aap of een pauw. Het luipaard kwam met haar gezicht in contact met de kabel, waardoor ze geëlektrocuteerd werd, wat tot haar dood leidde.”
Het ongeluk veroorzaakte ook een stroomstoring in het dorp Lala Kherli, waar de bevolking uren zonder elektriciteit heeft gezeten.
De plek waar het dier in de boom hing, is bovendien naast een waterplaats, waar wilde dieren volgens de bevolking vaak drinken. Activisten hebben gereageerd op de dood van het luipaard door kritiek te uiten op de bosbeheerders. Vaishali Rana Chandra, een lokale milieuactivist:
“Het bosbeheer neemt onvoldoende maatregelen om de wilde dieren van genoeg water te voorzien. Als we ervoor zorgen dat er in het bos genoeg plekken zijn om te drinken, kunnen zulke conflicten worden vermeden.”
Boswachter Kaushik houdt vol dat zij proactief werken door water bij te vullen op verschillende plekken in het gebied.
Expert in wilde dieren Pia Sethi van het Centrum voor Biodiversiteit en Ecosystemen bij het Instituut van Energie en Hulpbronnen:
“Dit lijkt een bizar ongeluk, omdat er geen grote stroomleidingen door de habitat van het luipaard in deze regio lopen.”
Sethi benadrukt dat de richtlijnen van het Indiase Ministerie van Milieu, Bos en Klimaatverandering voor het aanleggen van kabels door bosgebied moeten worden gevolgd om zo herhaling van een situatie als deze te voorkomen. Volgens de richtlijnen moet de minimale afstand tussen een elektrische geleider en een boom minimaal 2,6 meter zijn. In het ongeluk met het jonge dier liep de elektriciteitskabel dwars door de boom.
In de richtlijnen staat ook dat alleen geïsoleerde geleiders mogen worden gebruikt in doorgangen van wilde dieren om zo elektrocutie te voorkomen. Ook wordt de voorkeur gegeven aan gebruik van stroomkabels onder de grond in plaats van bovengrondse.
Bron:
©Animals Today
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?