Louisiana is de 9e staat in de VS die de verkoop van op dieren geteste cosmetica verbiedt, in een volgende stap om dierproeven voor cosmetica wereldwijd uit te bannen. Een strijd met hindernissen zo blijkt, want op federaal niveau wordt het de Amerikaanse staten niet makkelijker gemaakt.
Eerder deze maand ondertekende gouverneur John Bel Edwards van Lousiana de wetgeving die de verkoop van cosmetica dat op dieren is getest illegaal maakt. De nieuwe wet gaat van kracht in augustus van dit jaar. Daarmee sluit Louisiana zich aan bij staten als Californië, Nevada, Hawaï en New Jersey, die dergelijke cosmeticaproducten al langer verbieden. In 2018 werd Californië de eerste staat die de verkoop van diergeteste cosmetica verbood. New York behandelt binnenkort een soortgelijke wetgeving.
.
(St)op dieren geteste cosmetica
Jaarlijks worden duizenden dieren als bijvoorbeeld konijnen gebruikt om cosmetica op te testen, door chemicaliën in hun ogen te druppelen of op de huid te wrijven. Na een pijnlijk bestaan als proefdier worden ze gedood. Uit wetenschappelijke studies blijkt echter dat er prima diervriendelijke alternatieven zijn om de veiligheid van cosmetische ingrediënten te testen. Consumenten en zelfs de cosmeticabranche zelf willen al langer dat producten als shampoo, aftershave en lippenstift niet op dieren getest worden. Meer dan 375 cosmeticabedrijven ondersteunen enige vorm van wetgeving die dierproeven op cosmetica verbiedt.
.
Congres VS greep kans niet
In ruim veertig landen zijn wetten aangenomen die dierproeven voor cosmetica verbieden of zeer beperken. Om een einde te maken aan dierproeven in de VS, moet wetgeving op federaal niveau aangepakt worden. Onlangs kreeg het Amerikaanse congres de kans dierproeven voor cosmetica in de VS ook te beëindigen, maar die kans werd niet gegrepen. De Senaatscommissie voor Gezondheid, Onderwijs, Arbeid en Pensioenen overwoog namelijk wetgeving die de Food and Drug Administration extra toezicht op cosmetica zou geven. Campagnevoerders hoopten dat daarbij teksten uit de federale Humane Cosmetics Act – die op den duur cosmetica dierproefvrij moet maken – opgenomen zouden worden. De taal van deze federale wetgeving is afgezwakt en kan er in het ergste geval voor zorgen dat de wetten van individuele staten als Louisiana teniet worden gedaan.
Bronnen:
- The Humane Society of the United States
- World Animal News
- Lees ook op AnimalsToday:
.
Controversieel proefdiercentrum in Spanje mag weer dierproeven uitvoeren
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma