In het centrum van Eindhoven, Nijmegen en op het Malieveld in Den Haag staat achtereenvolgens de komende dagen een levensgrote konijnenkooi. Voorbijgangers worden uitgenodigd om als steun aan de konijnen een slotje te hangen aan de kooi, een knipoog naar de bekende liefdesslotjes die op vele Europese bruggen hangen.
Met deze ludieke acties vraagt internationale dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming Nederland aandacht voor het trieste lot van de ruim 300 miljoen konijnen in de Europese vee-industrie. Voor de productie van konijnenvlees worden deze dieren veelal in krappe kooien gehouden van draadgaas, hetgeen gaat gepaard met veel dierenleed. Ook in Nederland worden konijnen in kooien gehouden voor vleesproductie. De sleuteltjes van de slotjes zullen naar staatssecretaris Dijksma worden gestuurd met de oproep om ook haar liefde te tonen en symbolisch de kooien te openen door een verbod in te stellen op de dieronvriendelijke huisvesting. Wie niet kan komen, kan de actie ondersteunen via ciwf.nl/stopkonijnenkooien.
Konijnen-industrie
Het konijn is na de kip het meest voor vlees gefokte dier in Europa. De huisvesting van de ruim 300 miljoen konijnen is zeer dieronvriendelijk. De dieren staan hun hele leven op draadgaas, wat vaak tot verwondingen aan de poten leidt, en de kooien zijn meestal te laag om rechtop in te staan.[1] In Nederland worden jaarlijks 1,5 miljoen konijnen voor vlees gefokt, veelal in ‘verrijkte’ kooien (deze zijn o.a. iets hoger en hebben een klein plastic rooster op de bodem).
Alternatief op het gebruik van kooien is het zogenaamde parksysteem, waarbij konijnen in groepen leven. Dit komt ook in Nederland voor. In België wordt dit systeem per 1 januari 2016 verplicht, en vele Belgische supermarktketens verkopen al geen konijnen uit kooisystemen meer.
Compassion in World Farming
Compassion in World Farming is een internationale dierenwelzijnsorganisatie die sinds 1967 opkomt voor de dieren in de vee-industrie. Zij streeft naar een duurzame en gezonde voedselproductie. Voor dieren, mensen en aarde.
Persbericht CIWF