De 38-jarige Robert Brownlie die werd veroordeeld voor de illegale handel in pups, mag de rest van zijn leven geen dieren meer houden. Deze uitspraak deed de rechtbank vorige week. De handelaar werd ontmaskerd door de Schotse dierenbescherming SPCA.
Forse straf opgelegd
Brownlie handelde voornamelijk in rassen als cockapoo´s en dwergkeeshonden. Dankzij een onderzoek van de Schotse Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA) kon hij worden vervolgd en moest zich verantwoorden voor de Hamilton Sheriff Court. Hij werd schuldig bevonden aan het veroorzaken van onnodig lijden van zijn honden. Twee cockapoopups heeft hij niet beschermd tegen ziekten, zoals het parvovirus, en een andere pup kreeg geen medische verzorging, wat in strijd is met de Animal Health and Welfare Act 2006. Ook pleitte Brownlie schuldig in het onthouden van goede zorg voor een hond en zeven pups, waar hij verantwoordelijk voor was. Verder bood de handelaar dieren te koop aan, voornamelijk cockapoopups, zonder dat hij hiervoor een vergunning had. Voor zijn vergrijpen kreeg Brownlie een forse straf opgelegd. Hij mag de rest van zijn leven geen dieren meer houden en krijgt 240 uur taakstraf. Daarnaast moet hij een boete van bijna 3400 euro betalen.
Erkenning voor ernst handel en verwaarlozing
Dierenbeschermingsorganisaties zijn opgelucht over de opgelegde straf. Zulke langdurige ontzeggingen worden zelden toegepast.
Een inspecteur die undercover aan de zaak heeft gewerkt is verheugd:
“We zijn bijzonder blij met de uitkomst van het proces, vooral met betrekking tot het levenslange houdverbod. Deze straf geeft een sterk signaal af aan degenen die zich bezighouden met de puppyhandel, dat rechtbanken deze activiteiten serieus nemen.”
“Een speciaal onderzoeksteam van de Schotse SPCA werkt met heel wat partners samen om een einde te maken aan deze miljoenenindustrie, waaronder andere dierenbeschermingsorganisaties als de Ierse SPCA, maar ook de politie en rederij Stena Line. De betreffende pups, voornamelijk dwergkeeshonden en cockapoo’s, zijn zonder twijfel gefokt bij een broodfokker in het zuiden van Ierland. Daar worden ze onder erbarmelijke omstandigheden gehuisvest en niet of nauwelijks gesocialiseerd. Door de stress die dit met zich meebrengt, het transport en de verandering van leefomgeving is hun immuunsysteem verzwakt. “
Lage overlevingskansen
Voor broodfokker en handelaar is het welzijn van hun honden van geen belang. Hondjes uit broodfokkerijen verkeren meestal in slechte gezondheid en zijn zeer vatbaar voor ziekten als parvo en giardia. Veel pups sterven hierdoor.
De vervolging van de hondenhandelaar is onderdeel van operatie Delphin, een doorlopend onderzoek in de strijd tegen de illegale puppyhandel.
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde