Iedereen kent het wel, het beeld van meerdere kreeften en krabben in het aquarium in het restaurant. Met de scharen dicht getapet wachten zij op een verschrikkelijk lot: levend gekookt worden. Ook in de winkels waar deze dieren te koop worden aangeboden is het niet veel beter, als gevoelloze voorwerpen worden ze in waterbakken op elkaar gegooid. Het sorteren, transporteren en de verkoop gebeurt buiten het water. Omdat de relatief zware diertjes zonder water nauwelijks uit de voeten kunnen, zijn de handelingen dan ook een ware lijdensweg. Naast de stress, lijden de diertjes ook flinke, fysieke schade: pootjes en antennes worden gebroken of afgebroken.
Ongewervelde dieren beschikken niet over een wervelkolom zoals gewervelde dieren (zoogdieren, vissen, vogels, reptielen en amfibieën). Ook de hersenen van ongewervelden zit heel anders in elkaar dan bij mensen en gewervelde dieren. Bij ongewervelden zijn de delen van de hersenen waarmee gewervelden bewustzijn en gevoel kennen, de neocortex, niet ontwikkeld.
Om deze reden is men er lange tijd vanuit gegaan dat ongewervelde dieren geen pijn kunnen voelen. Uit wetenschappelijk onderzoek, van de laatste tientallen jaren, is echter gebleken dat deze diersoorten wel degelijk pijn beleven en er wel degelijk sprake is van pijnbeleving, bewustzijn, leervermogen en geheugen. Een belangrijke aanwijzing is de aanwezigheid van opiumachtige (opioïde) stoffen in hun lichaam. Opioïden komen ook in het lichaam van gewervelden voor en hebben de functie pijn te verzachten. Bij ongewervelden veroorzaakt de toediening van opioïden een vergelijkbaar effect.
Een tweede duidelijke aanwijzing is dat ongewervelde dieren op vergelijkbare wijze op schadelijke prikkels reageren als gewervelden, bijvoorbeeld: kronkelen en vluchten. Dit is ook logisch, want als een diersoort schadelijke factoren niet via een soort pijnprikkels als onaangenaam zou ervaren, dan zou hij het niet lang overleven.
We moeten er dus vanuit gaan dat ongewervelden pijn, angst en stress ervaren. Dat betekent dat deze dieren met de grootste zorgvuldigheid behandeld dienen te worden.
De huidige dodingsmethoden, zoals levend koken, zullen door andere meer diervriendelijke methoden vervangen moeten worden. Kreeften en krabben hebben een dik pantser, waar de hitte van het kokende water slechts zeer langzaam doorheen dringt. Dit maakt dat het sterfproces en de bijbehorende lijdensweg erg lang duurt. De gangbare dodingsmethoden zoals het levend koken zijn om deze reden ethisch niet verdedigbaar en mogen niet langer in stand worden gehouden.
Laat je stem horen en teken de petitie om een einde te maken aan het levend koken van kreeften!
Bronnen: stichting Vissenbescherming en de Dierenbescherming Utrecht ©PiepVandaag.nl Mary Lange
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
12 Comments
Comments are closed.
Pure marteling dit moet stoppen!!!
Moet verboden worden. Alleen, hoe worden ze dan dood gemaakt? Daar moet dan ook naar gekeken worden…
is er ook een tegengeluid hoe het dan WEL zou ‘moeten’?
het drama start al als ze uitverkoren worden om verhandeld te worden… dan al doden natuurlijk, maar hoe?
In een keer met een koksmes de kop doorhalen. Verder garen in kokend water ongeveer 4 min. Eruit halen en door laten garen.
Stop met het koken van levende kreeften
Stop this immediately!
Levend koken van levende wezen is absoluut onacceptabel. Dit moeten we dieren toch niet willen aandoen?
ja natuurlijk moet dit stoppen! Te gek voor woorden überhaupt,dat er een onderzoek gedaan moet worden,of sommige diersoorten pijn ervaren!! Alle diersoorten ervaren pijn.Daar heb ik geen onderzoek voor nodig!
STOP DEZE GRUWEL !!!!!!!!!!
Levend koken van kreeften moet stoppen!
Dit is pure marteling van hulpeloze dieren!!! Dit moet stoppen!
Ik heb hier maar 1 woord voor SCHANDALIG!!!!!