De expertise van Professor Smalhout ligt duidelijk niet bij het welzijn van dieren. Zo blijkt uit een column van zaterdag 19 mei jl. in de Telegraaf waarin hij handig omspringt met de naam van ons goede doel. Zo kopt Smalhout zaterdag fanatiek: Dierenactivisten moeten de tent uit. Eerder noemde hij onze organisatie nog “dierenwelzijnsmaffia”. Het is duidelijk dat de professor geen problemen ziet in het gebruiken van wilde, niet-gedomesticeerde dieren voor entertainment, maar ik verbaas mij erover dat Smalhout hiervoor geen argumenten aandraagt.
In zijn column gaat Smalhout uitvoerig in op het zware bestaan van circusmedewerker maar schetst op agressieve wijze een negatief en onjuist beeld over dierenbeschermers. Mensen die ondanks eindeloze weerstand de hoop niet opgeven om op te komen voor het welzijn van dieren. Mensen die vaak naast circusdieren ook actief zijn om het welzijn van andere dieren of mensen te beschermen. Mensen die graag zien dan anderen op een respectvolle en waardige manier behandeld worden, en zo ook met anderen omgaan. Mensen die eigenbelangen veelal opzij schuiven om op te komen voor de belangen van anderen.
In deze tijd waarin zelfs de machtigste dieren als olifanten en leeuwen gedomineerd worden door de mens, is het hoopvol dat er mensen zijn die opkomen voor het welzijn van dieren. Ook voor het welzijn van meer dan 250 wilde dieren in circussen in Nederland. Wilde Dieren de Tent Uit is dan ook dankbaar voor haar vrijwilligers en donateurs die net als wij een einde willen maken aan dierenleed voor entertainment. Dat doen wij niet door de vreemde activiteiten die Smalhout omschrijft in zijn column, maar door politieke lobby, campagnes en het creëren van bewustwording bij het publiek, zo nodig 24 uur per dag – 7 dagen per week.
In een brief uit 2008 aan Wilde Dieren de Tent Uit verklaart Smalhout de vijf vrijheden van Brambell te onderschrijven. Zo zou volgens hem dieren vrij moeten zijn van:
- dorst, honger en onjuiste voeding;
- fysiek en fysiologisch ongerief;
- pijn, verwondingen en ziektes;
- angst en chronische stress;
- om hun natuurlijk (soorteigen) gedrag te vertonen.
Echter geeft Smalhout ook aan “dat reizende circussen niet altijd in staat zijn om zich hieraan te voldoen.” Welnu, beste professor, dit is juist hetgeen waar Wilde Dieren de Tent Uit zich sterk voor maakt. Ondanks de beste intenties van de circusmedewerkers brengt het gebruiken van wilde dieren in circus onoplosbare problemen met zich mee. Denk maar eens aan de noodgedwongen kleine kooien wegens de wekelijkse transport, het transport zelf of de training om een wild dier een onnatuurlijk kunstje aan te leren. Het gaat niet om het harde werk van circusmedewerkers, maar om het welzijn van dieren die niet gekozen hebben om deel uit te maken van de show. Ook wij zijn, net als u, fan van het circus. Maar dan wel een circus zonder wilde dieren.
©PiepVandaag.nl Leonie Vestering, directeur Vereniging Wilde Dieren de Tent Uit
Strijd mee tegen dierenleed!
Leonie Vestering
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Ja, een prof. kan blijkbaar goed met zijn hersenen denken, maar het hart moet zwijgen.
Anneke en Rachida ik ben het helemaal met jullie eens!!!
Ik wil nog even reageren op dit stuk,ik heb maanden geleden een prachtig stuk gelezen tegen het onverdoofd ritueel slachten van dieren . En dat stuk kwam van professor Smalhout,hij was tegen het onverdoofd ritueel slachten en hij schreef zo mooi. Dus van dit stuk snap ik eigenlijk niets ervan dat hij voor dieren in de tent is. Ik had veel bewondering voor hem,maar nu is mijn bewondering weg heel erg jammer.
@Rachida
Helemaal met jou eens.
Helaas dat er nog steeds van die smallminded personen als Prof.Smalhout bestaan!
De man zou zichzelf eens moeten verplaatsen in deze dieren, mischien dat hij begrijpt hoe het is als je niks te vertellen hebt en afhankelijk bent van oververmoeid circuspersoneel!
Dieren hebben ook rechten wie denken sommige mensen wel niet wie ze zijn om over het leven van een ander te beslissen.
Circus zonder dieren of géén circus wat mij betreft, het is niet meer van deze tijd, men kan zich nu heel goed vermaken met andere dingen, hetzelfde geld voor dolfinariums, het nageslacht moet deze onzin niet meekrijgen
Zelfs fokkers van dieren moeten onder strenge normen werken, zodat ze het ras niet verprutsen met hun idee van mooi zijn, honden zoals bv chihuahua’s, fransebuldog achtigen,perzische katten, pekinezen en Pim Fortuynhondjes ,en sommige paardenrassen, uitheemse vogeltjes, jee ik kan wel een boek schrijven over misstanden met dieren.
Dierenschows, is dat leuk? Ja voor de mens niet voor het dier!
Hebben niks beters te doen dan te competeren over de hoofden van de dieren, laten we het houden bij mode schows,missverkiezingen etc.
Laat dieren in hun waarde, behandel een ander niet zoals je zelf niet wilt worden behandeld!
Ik ben heel blij dat er mensen zoals jullie zijn die er wat aan doen, en er hetzelfde over denken als ik en mijn familie. BEDANKT!