Acteur Leonardo DiCaprio is samen met verschillende milieuorganisaties een project gestart dat de biodiversiteit op de Galápagos– en andere eilanden in de Stille Oceaan moet bevorderen en herstellen. Het project gaat totaal 43 miljoen dollar kosten en zal bestaan uit het herintroduceren van lokaal uitgestorven diersoorten op de eilanden.
Het project is een initiatief van Re:Wild, een milieuorganisatie die onlangs is opgericht door een groep milieuwetenschappers en DiCaprio, de Galápagos National Park Directorate, Island Conservation en lokale gemeenschappen. Verder wordt het gesteund door het ministerie van Milieu en Water van Ecuador en de Charles Darwin Foundation.
Het doel van het project is om de eilanden langs de kust van Latijns-Amerika, waar al veel unieke soorten zijn verdwenen, weer te voorzien van wilde dieren. Eén van de eilanden waar aandacht aan besteed zal worden is Floreana, een plek waar maar liefst 54 bedreigde diersoorten leven. Tijdens het project zullen hier 13 lokaal uitgestorven soorten worden geherintroduceerd, waaronder de bekende Floreanaspotvogel of -spotlijster (Mimus trifasciatus), de eerste spotvogel die Charles Darwin bestudeerde.
Verder zal er een fokprogramma plaatsvinden om het uitsterven van de zeldzame roze leguaan te voorkomen en wordt tot taak gemaakt om de marine-ecosystemen rondom de eilanden te beschermen tegen ecotoerisme.
Dit is niet de eerste keer dat Leonardo DiCaprio zichzelf en zijn status als superster inzet voor natuurbehoud. In 2016 gebruikte hij zijn inmiddels befaamde overwinningsspeech tijdens de Oscars om het wereldwijde publiek te waarschuwen voor de effecten van klimaatverandering. Ook heeft hij ruim 100 miljoen dollar geschonken aan verschillende milieuorganisaties en -projecten.
Tijdens het miljoenenproject voor herstel van de Galápagoseilanden wordt de acteur bijgestaan door Paula A Castaño, een specialiste die al acht jaar werkt op het gebied van natuurherstel. Zij zal onder andere DiCaprio’s Instagram- en Twitteraccounts overnemen om bewustwording te creëren over de stappen die vereist zijn om de Galápagoseilanden weer te doen floreren. Zij vertelt over het project:
“De tijd tikt voor heel veel soorten, vooral op eilanden waar hun kleine populaties kwetsbaar zijn en onder druk staan. We hebben grote investeringen zoals deze nodig om onze successen ook waar te maken in de Galápagoseilanden en daaromheen.”
Castaño heeft onder andere in 2012 een herstelproject geleid op het eiland Pinzón, waarbij invasieve knaagdieren werden verwijderd van het eiland om de landschildpadden ruimte te geven. Twee jaar later werden er al zichtbaar meer babyschildpadden gesignaleerd. Castaño is dan ook blij dat de resultaten van dit soort projecten vaak snel zichtbaar zijn en hoopt dat ook tijdens dit project de rijke biodiversiteit van de eilanden spoedig zal terugkeren.
Bron:
©AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner