Leonardo DiCaprio mocht eind februari eindelijk zijn eerste Oscar in ontvangst nemen. Deze gelegenheid greep hij direct aan om te spreken over de huidige natuur- en milieuproblemen. “Laten we deze planeet niet vanzelfsprekend vinden. Ik vind vanavond ook niet vanzelfsprekend.” Met deze woorden sloot DiCaprio zijn speech af. En hij houdt het niet alleen bij woorden. Zo bracht de Oscarwinnaar onlangs een bezoek aan het nationaal park Gunung Leuser in Indonesië.
Het nationaal park Gunung Leuser is gelegen op het eiland Sumatra, aan de grens met Atjeh. Het tropische regenwoud van Sumatra staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit gebied, vol unieke fauna en flora, bestaat uit drie nationale parken waar Gunung Leuser er een van is. In Atjeh is daarnaast een olifantenreservaat te vinden, waar DiCaprio eveneens een kijkje nam. Ook ging hij langs bij organisaties met andere bedreigde diersoorten waaronder orang-oetans. Volgens de medewerkers heeft DiCaprio wel twee uur besteed aan het kijken naar deze mensenaap.
Ontbossing
DiCaprio omschrijft het gebied als: “de laatste plaats op aarde waar Sumatraanse orang-oetans, tijgers, neushoorns en olifanten samenleven in het wild”. De vraag is echter voor hoe lang dit nog het geval is. Veel regenwouden in Indonesië worden bedreigd door ontbossing. In 2014 werd bekend dat in de periode van 2000 tot 2012 in Indonesië ruim 60.200 km2 aan regenwoud is verdwenen. Hiermee is Indonesië de grootste ontbosser van de wereld. De ontbossing vindt vooral plaats om ruimte te maken voor palmolie– en papierplantages. Ondanks de beschermde status van de nationale parken, worden ook deze regenwouden niet ontzien. Lokale autoriteiten hebben bovendien onlangs plannen goedgekeurd om nieuwe stukken bos te kappen voor de komst van wegen. Veel natuurschoon verdwijnt op deze manier en allerlei dieren, waaronder bedreigde diersoorten, worden hierdoor uit hun leefgebied verdreven. Daar komt nog bij dat de dieren vaak het slachtoffer worden van stropers.
Een foto die is geplaatst door Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) op
Stichting
DiCaprio zet zich al lange tijd in voor allerlei dieren- en natuurkwesties. In 1998 richtte hij de Leonardo DiCaprio Foundation op. Met deze stichting wordt geld ingezameld, wat hij vervolgens aan goede doelen geeft. Zo schonk DiCaprio in 2014 drie miljoen dollar aan een organisatie die zich inzet voor oceanen. In 2015 verdeelde hij vijftien miljoen dollar over verschillende goede doelen die zich wederom voor dieren en milieu inzetten. Eveneens steunt hij met zijn stichting conservatieprojecten in Atjeh en Sumatra. Tijdens zijn bezoek had DiCaprio dan ook contact met de milieuactivisten aldaar, die zich onder andere verzetten tegen de houtkap in de regio.
Verbannen
Vanuit het nationaal park Gunung Leuser plaatste DiCaprio meerdere foto’s op sociale media en liet hierbij weten hoe hij over de situatie in Indonesië denkt. Zo schreef hij onder een foto:
“Een hotspot van biodiversiteit hier, maar de uitbreiding van palmolie-industrie maakt dit unieke plekje kapot.”
Dit werd door de regering van Indonesië niet goed ontvangen. Heru Santos, de woordvoerder van het ministerie van Recht en Mensenrechten, dreigt nu DiCaprio de toegang tot het land te ontzeggen.
Bron ©PiepVandaag.nl Janna van Strien