Nog nooit is het begrip SOS zo van toepassing geweest als op dit moment. Het opvangcentrum SOS dolfijn is in zwaar weer terechtgekomen. Op dit moment is er geen opvang van bruinvissen en dolfijnachtigen, omdat de samenwerking van SOS Dolfijn met het Dolfinarium in Harderwijk is opgehouden. Op zich is dat een hele goede zaak, want het Dolfinarium ligt heel erg onder vuur. Over de hele wereld zijn er acties tegen dolfinaria, want het zijn over het algemeen commerciële ondernemingen waar het dier een ding is om geld mee te verdienen.
SOS Dolfijn is oorspronkelijk ontstaan uit het Dolfinarium; maar wat eerst een goede samenwerking was is door het steeds verder vercommercialiseren (ook van de opvang) steeds meer onder druk komen te staan en uiteindelijk stuk gelopen.
Uniek
Nederland heeft een voor heel Europa unieke positie in de opvang van gestrande bruinvissen en dolfijnen. Maar de banden met het Dolfinarium vormden een steeds groter probleem. Steeds vaker werden bruinvissen, die gevonden waren door dierenredders aan de kust, voor dierproeven gebruikt. Soms kwamen ze ook in dolfinaria of dierentuinen terecht. Natuurlijk werden er ook wel bruinvissen en dolfijnen vrijgelaten, maar toch…
Het is verschrikkelijk moeilijk om zieke en verzwakte dolfijnachtigen weer beter te krijgen. Het is fysiek extreem zwaar: dag en nacht zijn de medewerkers van SOS Dolfijn – vaak vrijwilligers – voor één enkel dier in de weer. Ik heb groot respect voor hun inzet.
Vaak ben ik gevraagd waarom ik ook niet zou beginnen met bruinvissen en dolfijnen. Mijn antwoord was dan steevast: Nee hoor. De medewerkers van SOS Dolfijn in Harderwijk hebben de kennis. Het is heel moeilijk om deze dieren te redden.
Nu heeft SOS Dolfijn gekozen voor het welzijn van de bruinvissen en dolfijnen, zijn ze ontsnapt aan de commerciële wurggreep van het Dolfinarium en hoeven ze niet meer mee te werken aan handel in deze zeezoogdieren. Dat is goed: een situatie als met de orka Morgan mag nooit meer voorkomen. Maar… nu loopt Nederland gevaar om dit unieke project kwijt te raken. Dat mag niet gebeuren! Bruinvissen en dolfijnen die stranden zullen dan worden afgemaakt.
Er is een hele grote groep actievoerders die vecht tegen dieren in gevangenschap. Maar SOS Dolfijn kiest er juist voor om waar mogelijk gestrande dieren hun vrijheid terug te geven. Mijn oproep is dan ook: Help de geweldige medewerkers van de dolfijnenopvang om hun werk voort te zetten!
Ondersteuning
Ze hebben een plek nodig waar ze veilig zijn voor commerciële uitbuiting. Ze hebben ondersteuning nodig, ook financieel. Want de overheid geeft geen cent voor de opvang van hulpbehoevende dieren. Alleen op die manier kan SOS Dolfijn ieder gestrand dier een eerlijke tweede kans geven.
Nederland heeft iets unieks. Als u daar net zo trots op bent als ik, help SOS Dolfijn dan met geld, en help mee om een plek te creëren waar de bruinvis op nummer één staat!
Bezoek de website van SOS Dolfijn.
Lenie ’t Hart, oprichter zeehondencrèche Pieterburen en het Lenie ’t Hart Zeehondenfonds
©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?