In het Mikumi National Park in Tanzania werd in 2009 een leeuw gespot die gevangen zat in de strop van een stroper. Verschillende pogingen om het dier te redden van deze dodelijke strop mislukten.

Jonge leeuw met strop om de nek
Jonge leeuw met strop om de nek | Foto via Dailymail

Naarmate het dier ouder werd, kwam de strop steeds strakker te zitten. Na drie jaar zat het snoer zo strak om de nek van de leeuw, dat hij niet meer in staat was om te jagen. Het dier was enorm verzwakt, maar bleef in leven door de liefdevolle zorg van zijn broers en zussen uit de troep. Trouw bleef zijn leeuwentroep hem voedsel brengen. Maar zijn gapende wond infecteerde en trok vliegen aan. Het jonge dier dreigde spoedig te sterven in de Afrikaanse bush.

Een actie van de Daily Mail deze zomer, bleek de redding voor de leeuw. Met hulp van dierenartsen, lukte het de rangers van het nationaal park eindelijk om het dier te verdoven en de strop te verwijderen.

Onlangs werd het dier weer teruggezet in het wild om rustig verder te kunnen herstellen.

Liefdevolle troep

William Mwakilema, hoofdparkopzichter van het Mikumi National Park in Tanzania, vertelt over de leeuw:

‘Het was een verschrikkelijke situatie voor deze leeuw. Hij werd drie jaar geleden voor het eerst gezien met de strop om zijn nek. Hij was verstrikt geraakt in de strik die stropers meestal gebruiken voor het illegaal vangen van kleiner wild, zoals impala. De leeuw trok zich los, maar de strop bleef zitten. Omdat hij was gegroeid in omvang de afgelopen drie jaar, zat de strik steeds strakker en strakker om zijn nek, in feite wurgde deze hem langzaam. Het zou een pijnlijke dood zijn geweest voor de leeuw. Verbazingwekkend is dat de rest van de leeuwen in zijn troep hem in leven hielden door eten te brengen. Het is een opmerkelijk vertoon van saamhorigheid. ‘

De reddingsacties

Mwakilema vertelt ook over de verschillende acties om de leeuw van zijn strop de redden: ‘In 2009 werd de leeuw ontdekt door een groep toeristen. Rangers zagen de leeuw weer in oktober 2010. Tot dit jaar is zeven keer geprobeerd om de leeuw te verdoven, maar als gevolg van het veeleisende terrein van het park en toenemende verlegenheid en angst van de leeuw, eindigden al deze pogingen in frustratie.’

Uiteindelijk lukte het in augustus dit jaar om de leeuw te vangen. Mwakilema: ‘Dit was een zeer gevaarlijke procedure, omdat de andere vijf leden van de troep probeerden om de verdoofde leeuw te beschermen. De hoeveelheid kalmeringsmiddel dat gebruikt werd, was van cruciaal belang. Als hij te weinig zou krijgen en de leeuw dus niet zou worden onderworpen – had hij de mogelijkheid om met één veeg van zijn poot een man te doden. Te veel kalmeringsmiddel kan fataal zijn.
De dierenarts slaagde er uiteindelijk in om hem te verdoven en de rangers reden hem met hun patrouille landcruisers vervolgens weg van de rest van de troep.

De operatie was niet makkelijk, aldus Mwakilema. ‘De huid van de leeuw genas over de strop heen, zodat slechts enkele stukken van de draad zichtbaar waren. Het vereiste een geschoold gebruik van de betonschaar om de dikke elektrische draadkabel die in zijn vlees zat weg te snijden.’ Na de bevrijding van de strop werd een paars antisepticum toegebracht . Ook werd hem een geneesmiddel gegeven om de verdoving op te heffen. ‘Dit was een enorme reddingspoging – groter dan alles wat we ooit tevoren geprobeerd hebben. Ondanks alle moeilijkheden hielden we vol en gelukkig zijn we erin geslaagd om de leeuw te bevrijden.’

William Mwakilema met strop
William Mwakilema met verwijderde strop | Foto via Dailymail

Terug in het wild

Afgelopen november spotte fotograaf Gary Roberts de geredde leeuw tijdens een tocht door het park. De leeuw was al in gewicht toegenomen en er begonnen weer manen te groeien om zijn nek en schouders. Gary Roberts was onder de indruk van de ontmoeting:

‘Hij naderde zijn broers binnen de troep en ging rustig bij hen liggen. Het was een prachtig gezicht, een einde aan een schrijnend verhaal. En het laat zien dat met de medewerking van de autoriteiten en de hulp van het publiek iets gedaan kan worden aan de niet aflatende dreiging van stroperij om wilde dieren over de hele wereld.’

 Zie hieronder een video van de reddingsactie

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp