Natuurbeschermers hebben lang gevreesd dat tijgers en de meeste andere grote zoogdieren waren verdwenen uit het Namdapha Tiger Reserve, een park in het noordoosten van India. Tijdens een uitgebreid onderzoek heeft een camera echter niet alleen Bengaalse tijgers (Panthera tigris tigris) gefotografeerd, maar ook Aziatische olifanten (Elephas maximus). Namdapha werd ooit een “leeg bos” genoemd als gevolg van stroperij, maar uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat het nog steeds een enorm potentieel heeft voor natuurbehoud.
“[This] is a clear sign that Namdapha is not a lost cause and that with robust protection the park and its wildlife could be revived. […] The team behind this study increased their chances of detecting tigers and other elusive species by covering a large proportion of the park and placing camera traps in a number of very remote locations.”
Aldus Dr. Joe Smith, directeur van Panthera’s Tiger Program. Panthera werkte bij de uitvoering van dit onderzoek samen met India’s National Tiger Conservation Authority (NTCA), Arunanchal Pradesh State Forest Department (APFD), Namdapha National Park Authority (NNPA) en de lokale natuurbeschermer Aaranyak.
In totaal fotografeerden 80 camera’s meer dan 30 zoogdieren in het park. Dit bewijst dat een schat aan wilde dieren nog steeds voortleeft, ondanks het feit dat stropen een groot probleem blijft in de omgeving. Natuurbeschermers benadrukken dat op grote schaal bescherming nodig is om te verzekeren dat dit goede nieuws niet snel verandert in slecht nieuws. Onderzoekers waren bijzonder verrast om Aziatische olifanten in het park te ontdekken, ze dachten dat deze al zeker 15 jaar geleden waren verdwenen. De camera’s legden ook 6 soorten wilde katten vast: tijgers, luipaarden (Panthera pardus), nevelpanters (Neofelis nebulosa), marmerkatten (Pardofelis marmorata), Aziatische goudkatten (Pardofelis temminckii) en Bengaals tijgerkatten (Prionailurus bengalensis).
De onderzoekers verzamelden ook voetafdrukken van tijgers, maar Smith zegt dat het nog te vroeg is om in te schatten hoeveel tijgers door het park dwalen.
“Reliable estimates of tiger numbers require a considerable amount of data collected according to specific protocols. We must wait to see what the current data set can tell us and then decide on the best way to proceed with population monitoring in Namdapha.”
De organisaties hopen dat de bevindingen van het onderzoek meer aandacht zal trekken voor Namdapha. Volgens Smith zal het nieuws overheden, maatschappelijke middenvelden en iedereen die geïnteresseerd is in het redden van het dierenrijk, zeker aanmoedigen om volle support te geven aan Namdapha. Stropers hebben Namdapha in de afgelopen jaren zwaar getroffen met hun acties gericht tegen tijgers en hun voornaamste prooidieren, des te belangrijker is het om pro-actieve bescherming onmiddellijke prioriteit te geven.
Voor de bescherming van de tijgers en andere soorten in het park is het volgens Smith van vitaal belang om meer voet aan de grond te krijgen. Hij raadt aan onmiddellijk alle wildlife ranger vacatures in te vullen, de anti-stroperij-infrastructuur te verbeteren, het gebied van de ranger patrouille te vergroten en ervoor te zorgen dat er voldoende personeel dienst heeft, vierentwintig uur per dag. Hij hoopt dat deze acties samen snel de intensiteit en het bereik van de beschermende maatregelen zullen verbeteren. Dit is nodig om Namdapha, de tijgers en alle andere prachtige wilde dieren te beschermen.
Niet alleen legden de onderzoekers zoogdieren vast, ze ontdekten ook kikkersoorten die wellicht nieuw zijn voor de wetenschap.
Het Namdapha Tiger Reserve is bijna 200,00 hectare groot. Het park ligt in de staat Arunachal Pradech, bij de grens met Myanmar. Tijgers staan op de IUCN Red List van bedreigde diersoorten. De wereldpopulatie wordt geschat op 3000 individuen. Zes ondersoorten leven nog vandaag de dag, drie zijn er al uitgestorven in de afgelopen eeuw.
Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Precies waar ik nou ook over val, dit zijn géén slimme acties van jullie Piep, om dit soort nieuws te delen op Facebook, dankzij een tv documantaire over die neushoorns, werden die neushoorns meteen héél wreed afgeslacht, ik néém aan dat jullie daar ook over gehoord hebben, heeft Piep dan niks geleerd, goed nieuws is niet voor iedereen goed nieuws “of”juist wel!
Ik zou dat reservaat maar hééél goed laten beschermen anders hebben jullie van de week waarschijnlijk slecht nieuws te vermelden!
Het WNF stuurd wel even een paar van hun luxe jagers langs, is het probleem zo opgelost.
Jammer dat ze dit ontdekt hebben, want dan duurt het natuurlijk niet lang voor de stropers (alsnog of weer) in actie komen.