Versoepeling van de bomenkapwet in Queensland, kost de geliefde ‘nationale icoon’, de koalabeer volgens natuurbeschermers wel 84.000 hectare leefgebied. Door de ontbossing verliest de kritische eter veel van zijn dagelijkse voedselbehoefte.
Deborah Tabert, van de Australische Koala Foundation (AKF), noemt het verlies van zoveel leefgebied van de koala schokkend, mede gezien het feit dat de koala’s functioneel uitgestorven zijn in verschillende delen van Queensland. Ook heeft Tabart gevraagd hoe dit had kunnen worden toegestaan zeker omdat de koala in 2012 door het Gemenebest (Commonwealth of Nations). Ook gaf Tabert aan dat de AKF ten allen tijde bereid is het parlement uitleg te verschaffen over de benarde situatie van de koala’s om zo een weloverwogen en verantwoordde keuze te kunnen maken. De coalitie is verdeeld over de kwestie.
Dierenwelzijnsorganisaties en milieubeweging doet er alles aan de reeds afgegeven vergunningen voor ontbossing weer ingetrokken te krijgen. WWF wetenschapper Martin Taylor zei:
“Als we koala’s willen houden in Queensland dan moeten we de bulldozers stoppen die hun habitat vernietigen – zo simpel is het.”
Volgens de overheid zijn landontginningsmaatregelen nodig in verband met de staat van het Great Barrier Reef, een gebied dat op de werelderfgoed lijst staat. Wanneer het land niet bewerkt wordt vreest men uitspoeling in zee.
Kritische eter
De koala is een zeer bekend buideldier, vooral vanwege zijn zeer aaibare uiterlijk. Toch schijn je dat beter niet te kunnen doen, want ze kunnen flink van zich af bijten en krabben. Van alle buideldieren heeft de koala zich het meest gespecialiseerd. Hij eet bijna niets anders dan eucalyptusbladeren en dan alleen maar van 6 van de 600 soorten eucalyptusbomen.
In de jonge eucalyptusbladeren zit veel blauwzuur en daarom beperkt een koala zich tot de oude, moeilijk verteerbare bladeren. Micro-organismen in hun spijsverteringsstelsel helpen bij het afbreken van het stugge bladvoer. Een koala hoeft bijna nooit te drinken, aan het vocht in de eucalyptusbladeren heeft hij genoeg. Eten doen ze dagelijks ongeveer in 4 uur. De overige 20 uur vullen ze bijna geheel met slapen en doezelen in de bomen. De buidel heeft de opening aan de achterkant. Als de jongen groter zijn, liften ze meestal op de rug van hun moeder mee (tekst: wereldnatuurfonds.nl).
Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
En de mens, hij kapte voort, hij vernietigde steeds meer van zijn eigen leefomgeving én die van alle dieren en planten. De mens is het enige wezen op aarde dat dat doet. In al zijn vermeende intelligentie en superioriteit maakt hij de leefbaarheid op aarde kapot. Als er te veel kapot gemaakt is zal er geen weg meer terug zijn. Hopelijk zal de mensheid dit spoedig en tijdig gaan beseffen en tot een grote ommekeer in zijn denken en handelen komen. Voor spelletjes van uitstel en afstel en lage doelstellingen nog verder omlaag halen is het echt te laat.