Asiel in Bormujos, een golf van verontwaardiging door Spanje

Het is januari 2014, op de Spaanse televisie en de sociale media circuleert een  aangrijpende video met beelden genomen in een gemeentelijk hondenasiel in Bormujos, Sevilla. Naar aanleiding van de beelden gaat er een schok door Spanje: onder erbarmelijke omstandigheden zitten honden opgesloten in hokken waarvan de vloeren volledig bedekt zijn met hondenpoep. In één hok vol met honden ligt zelfs het kadaver van een soortgenoot. Sommige vrouwtjes zijn zwanger, andere honden lopen met gebroken poten. De beelden zijn gemaakt door een moedige ex-medewerker van het asiel. 

Sevilla
Screenshot YouTube

Waarschuwing: schokkende beelden

Nadat de beelden van de video uitgebreid besproken zijn in de Spaanse media geeft de gemeente van Bormujos de opdracht om het asiel te sluiten. Vele buren hadden al geklaagd over het gebrek aan hygiëne en de zorgwekkende staat waarin de honden zich bevonden. Uiteindelijk mogen de honden weg uit het asiel: tientallen buren en een particuliere opvang snellen zich naar het asiel met voedsel en dekens om de honden op te vangen. Een deel van de honden wordt diezelfde dag nog geadopteerd. De emotionele beelden van de redding van de asielhonden komen uitgebreid in het nieuws.

De geredde honden van Bormujos hebben geluk gehad. Helaas is dit de uitzondering op de regel. In Spanje bestaan veel gemeentelijke asielen die dieren onder armzalige omstandigheden opvangen.

Waarom zoveel dierenleed in het asiel?

Iedere Spaanse gemeente is verplicht om zorg te dragen voor in de steek gelaten dieren. Meestal besteedt de gemeente deze taak uit aan een particulier bedrijf of opvang die betaald wordt om voor de dieren te zorgen. Dat Spaanse honden en katten in dergelijke omstandigheden in een opvang kunnen leven komt doordat de autoriteiten onvoldoende controleren en/of omdat burgers geen toegang hebben tot de opvang, waardoor er geen zicht is op de leefomstandigheden van de dieren. In sommige gevallen zien buren dat er problemen zijn, maar bij het melden geven de autoriteiten geen gehoor.

In dit soort gevallen hebben de verantwoordelijken over de opvang vrije hand in de wijze waarop zij omgaan met de opgevangen dieren. Verder bestraft de Spaanse wet dierenleed nauwelijks. Zo is dierenmishandeling pas strafbaar als er zichtbaar fysiek letsel aan een dier is toegebracht. Volgens de Spaanse dierenpartij PACMA is er in Spanje geen enkel geval bekend van een gevangenisstraf naar aanleiding van dierenmishandeling. Als er boetes opgelegd worden zijn deze meestal erg laag.

150.000 dieren worden jaarlijks op straat gezet in Spanje. Een groot deel hiervan sterft in de gemeentelijke asielen. Veel honden worden na het jachtseizoen gedumpt. Daarnaast worden veel huisdieren verlaten nadat ze een nest hebben gegeven, of omdat de eigenaren geen raad weten met het gedrag van hun huisdieren, zoals het kapot maken van meubels of het plassen in huis.

Weinig adoptie vanuit Spanje

In alle deelstaten, behalve in Catalonië, worden de dieren 10 dagen na binnenkomst in een asiel gedood, tenzij de eigenaren gevonden zijn via de microchip. De opvang is niet verplicht om de dieren binnen deze termijn te doden, waardoor dierenartsen in sommige gevallen beslissen om kanshebbers voor adoptie langer in leven te houden. Maar er worden in Spanje niet veel dieren geadopteerd. Particuliere opvanginitiatieven proberen zoveel mogelijke dieren te redden van de dood in de gemeentelijke opvang, maar helaas zijn er te weinig middelen beschikbaar om alle dieren te redden.

In het Centro de Protección Animal del Barrio de la Fortuna, een gemeentelijke opvang in Madrid, wordt 1 op de 4 honden gedood. 80% van de katten wordt ge-euthanaseerd. In heel 2014 werd maar 15% geadopteerd. Volgens de stichter van de particuliere opvang Adóptalo.com Madrid, Marta Gil, wordt 80% van de Spaanse honden en katten geadopteerd vanuit het buitenland, vanuit landen zoals Nederland, Duitsland en België. Maar 5% á 6% zou uiteindelijk in Spanje zelf een huis vinden.

Nauwelijks beleid tegen het in de steek laten van dieren

De Spaanse dierenpartij geeft als belangrijkste reden voor het achterlaten van dieren dat er vanuit de politiek geen enkele strategie bestaat om mensen te informeren. Het komt voor dat er vanuit gemeenten, en in samenwerking met dierenwelzijnsorganisaties, campagnes worden opgezet om de bewoners bewust te maken van de verantwoordelijkheden van het houden van een huisdier, het belang van sterilisatie en van adoptie.

Niet alle asielen zijn hetzelfde

Niet in alle gemeentelijke asielen leven dieren in onacceptabele omstandigheden. Maar het huidige beleid moet duidelijk drastisch veranderd worden zodat opvangdieren in Spanje kunnen rekenen op de basisbehoeften. Daarnaast bestaan er gelukkig veel particuliere opvangen in Spanje waar dieren goed verzorgd en met liefde behandeld worden. Dit soort opvangen zijn wel volledig afhankelijk van donaties en vrijwilligers. Hun hoofddoel is om zoveel mogelijke dieren uit de gemeentelijke opvang te halen om ze vervolgens een kans te bieden op een leven en een toekomst.

Bronnen: Andalucesdiario.es, Libertaddigital.com, Eldiario.es, PACMA.es  ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer