Hardhandig tegen de grond gewerkt en geslagen, geschopt en heen en weer gegooid. Dit is voor schapen die worden gehouden voor hun wol de dagelijkse gang van zaken, stelden dierenactivisten van PETA Azië vast. De activisten deden op wel 49 Britse en Schotse wolboerderijen undercoveronderzoek naar de leefomstandigheden van schapen. Op iedere boerderij was het raak: de horrorschuren zitten vol met dieren die dag in dag uit leven in angst, pijn en stress.

wol
Wie denkt dat wol een product is dat op diervriendelijke wijze verkregen wordt, komt helaas bedrogen uit | Foto: Angelique Lagarde/Animals Today

Wie denkt dat wol op een diervriendelijke manier wordt verkregen, moet de beelden van PETA zien. Dierenactivisten deden afgelopen zomer undercoveronderzoek op verschillende schapenboerderijen en legden alle misstanden vast op beeld. In Engeland onderzochten zij 25 boerderijen en in Schotland 24.

Mishandeling
Op de beelden is te zien hoe de bange weerloze dieren in het rond worden gesmeten, hun nekken worden verdraaid, hun ledematen worden gebroken en hoe ze worden gestoken met scherpe tondeuses. De koppen van de dieren worden tegen elkaar gedrukt en tegen de harde vloer geslagen. Op een van de beelden is te zien hoe een scheerder scheldend inslaat op een van de schapen. Het dier ligt klem tussen de benen van de mishandelaar, en kan geen kant op.

Hoogleraar dierenwelzijn Clive Philips aan de Universiteit van Queensland vindt de beelden verontrustend:

“Schapen van grote hoogte gooien, terwijl ze in een staat van extreme angst verkeren leidt hoogstwaarschijnlijk tot letsel, gebroken botten, gebroken nekken. Zo’n ervaring veroorzaakt zonder twijfel leed bij het schaap. Deze acties zijn met opzet uitgevoerd en duurden langer dan slechts kortstondig.”

Het scheren gebeurt verre van voorzichtig dus de schapen zitten onder de bloederige open wonden. Zonder verdoving of rekening te houden met hygiëne worden de wonden met een paar steken gehecht. Volgens Donald Maurice Broom, hoogleraar diergeneeskunde aan de Universiteit van Cambridge veroorzaken het hechten zonder verdoving en het rondgooien van de schapen in dusverre mate pijn en leed, dat de omstandigheden nog niet eens voldoen aan de laagst gestelde welzijnseisen.

Dode dieren
In iedere schapenschuur troffen de dierenactivisten dode schapen aan; zij hadden de mishandelingen niet overleefd. Andere lagen er zwaargewond bij. Volgens hoogleraar dierengedrag Lesley Rogers zijn deze praktijken ontzettend stressvol voor de schapen:

“Schapen zijn kuddedieren en het is bekend dat ze lijden als ze andere schapen zien lijden. Het is erg inhumaan om schapen die lijden simpelweg dood te laten gaan zonder ze enige hulp te bieden.”

Dierenrechtenorganisatie PETA deed eerder onderzoek naar schapenwolboerderijen in Amerika en Australië, waar ze soortgelijke wanpraktijken aantroffen. Het onderzoek in het Verenigd Koninkrijk bewijst dat er overal ter wereld wreed wordt omgegaan met schapen op wolboerderijen. Nirali Shah van Peta Azië vertelde de Guardian:

“Op iedere willekeurige boerderij die we wereldwijd onderzocht hebben, is het mis. Wanneer dieren een winstoogmerk zijn, staat hun welzijn niet meer op de agenda.”

Shah hoopt dat mensen na het zien van de beelden stoppen met het kopen van wol.

“Met de kerstinkopen in zicht, zullen mensen wollen truien, of andere kledingstukken inslaan. Hopelijk zullen ze na het zien van deze misstanden een diervriendelijk materiaal kiezen. De mishandelingen zijn niet slechts een voorbeeld van een aantal incidenten, maar het is de normale gang van zaken.”

Camera’s plaatsen
De beelden zijn verzonden naar Suffolk Trading Standards en de Schotse SPCA om een einde te maken aan deze mishandelingen. Als oplossing zouden er camera’s geplaatst moeten worden, zodat er controle is op hoe de dieren worden behandeld. Shah vertelt hierover:

“Transparantie is belangrijk als het gaat om de omgang met dieren. Daarom is het belangrijk dat er verplicht camera’s komen te hangen bij wolboerderijen. Ons onderzoek toont aan dat boerderijen niet normaal met dieren omgaan, dus dan zal dit wel moeten. Zo is het nu ook in Engelse slachthuizen.”

Animals Today publiceerde eerder uitgebreid onderzoek naar de herkomst van het wol van het bekende schoenenmerk UGG Australia.

https://www.animalstoday.nl/uggs-en-halal-lijdensweg-schapen/

Het onderzoek laat de gruwelijke omstandigheden zien waarin de Australische schapen verkeren. Het enige wat je kan doen tegen dit leed, is het kopen van wol mijden. Er zijn ook diervriendelijke opties; bekijk de labels en laat alle kledingstukken met wol erin verwerkt liggen.

Bronnen: PETA, The Guardian ©Animals Today Varja Dijksterhuis