Dit is Nguvu, een majestueuze Afrikaanse olifant die over de uitgestrekte vlaktes van Afrika trekt. Een geliefde gast van de Kasigau Wildlife Corridor in Kenia.
Hij is in gevaar. Deze doorgang die zijn familie gebruikt om tussen twee beschermde nationale parken te reizen is bekend bij ivoorstropers. Zij weten dat dit een populaire route is voor migrerende olifanten en jagen op Nguvu en zijn familie om hun ivoor. Samen met projectpartner Wildlife Works, gaat de Nederlandse Stichting ShadowView Nguvu en zijn familie veilig houden. Bekend vanwege het aanpakken van stropers met dronetechnologie, gaat dit project nog een stapje verder.
Dit is ons meest innovatieve en spannende project tot nu toe. Terwijl Nguvu door deze doorgang migreert wordt hij beschermd door een combinatie van high-tech systemen en beproefde methoden die nog nooit eerder zijn gecombineerd.
Deze specifieke combinatie verhoogt detectie, arrestaties en veroordelingen en zorgt er zo voor dat Nguvu’s leven een stuk veiliger wordt. Hoe?
Het fundament van dit project is een database; een datacollectie- en analysesysteem dat stroperij in kaart kan brengen en tot op zekere hoogte voorspellen. Ook functioneert het als database voor bewijsmateriaal.
De basiselementen zijn verschillende high-tech en low-tech methoden die op verscheidene wijzen gecombineerd worden:
- Voorspellen waar stropers zullen zijn door het gebruik van Big Data;
- Verhogen van detectie van stroperij activiteiten door het gebruik van ‘Unattended Ground Sensor systems’, drones en cameravallen die door mobiele telefoons worden bediend;
- Verbeteren van datacollectie door het gebruik van GPS camera’s, forensische wetenschap en drones;
- Het verhogen van de pakkans van stropers wanneer zij ontdekt zijn door verbeterde opsporingsvaardigheden en het gebruik van een drone;
- Het verhogen van het aantal succesvolle vervolgingen door training in forensisch bewijs, gps camera’s, cameravallen en een verbeterde bekwaamheid in het linken van een verdachte aan andere incidenten en/of netwerken.
Elke methode is bedoeld om de andere te ondersteunen en versterken. Drones worden gebruikt door rangerteams als onderzoeksmiddel wanneer de grondsensoren worden getriggerd. Als stropers al in het gebied zijn, of als zij onmiddellijk vluchten, stellen de verbeterde opsporingsvaardigheden rangers in staat om de stropers te achtervolgen en aan te houden. Het uitbreiden van datacollectie methoden leidt tot meer succesvolle vervolgingen. Cameravallen zijn zowel een detectiemethode als een manier om bewijs te vergaren.
Met dit project ‘creëren wij een netwerk om een netwerk te verslaan’.
Word onderdeel van het netwerk: Steun deze campagne!
©PiepVandaag.nl Laurens de Groot, natuuractivist en schrijver