Door de ongebruikelijk koude en lange winter zijn in Ierland zeer veel dieren overleden, zo’n 20% meer dan gebruikelijk in de winter. Boerderijdieren hadden veel meer en langer voer nodig dan anders, met een voedselcrisis tot gevolg.
Hongerige boerderijdieren
Nog nooit zijn de Ierse koeien en schapen zo blij geweest met groeiend gras. De afgelopen winter duurde, net als in Nederland, langer dan anders. En omdat de zomer van 2012 heel nat was, hebben de boeren weinig hooi kunnen oogsten. Dit bleek een rampscenario voor de boerderijdieren. Zij moesten meer en langer worden gevoerd, want het gras wilde door de kou nog niet groeien. Eind april was de nood hoog, het voer was op.
Import van voedsel noodzakelijk
Enkele Ierse bedrijven richtten samen een fonds op van € 250.000 voor de aanschaf van hooi uit het buitenland, gecoördineerd door de Irish Farmers Association (IFA), die ook voor zeker 1,3 miljoen euro voer inkocht. Bedrijven droegen bij aan de transportkosten. Daarnaast importeerde het ministerie van landbouw extra voer vanuit Groot-Brittannië en Frankrijk, om te voorkomen dat de dieren zouden verhongeren. Half mei was ruim 3.500 ton hooi geïmporteerd door het ministerie. Ook de vliegveldorganisaties Dublin Airport en Shannon Airport boden hulp. Zij lieten plaatselijke boeren het gras bij op hun terrein maaien, zodat hiermee de dieren gevoerd konden worden.
Helaas zijn door de ontstane schaarste toch veel dieren doodgegaan. Een bijkomend nadeel van de ‘fodder crisis’ was dat door de extra vraag uit Ierland de prijs van hooibalen enorm steeg en soms wel verdriedubbelde. Hierdoor kregen veel boeren moeite met het betalen van hun rekeningen.
Bergschapen
De Ierse bergschapen, zoals bij Kissane Sheep Farm, blijven de hele winter buiten, beschermd door hun dikke vacht. Zij lopen vrij rond en vinden grotendeels zelf hun voedsel in de heuvels langs de Ring of Kerry, nabij Kenmare, maar worden in de winter wel bijgevoerd. Ook weten veel schapen de weg naar de boerderij te vinden als ze echt honger krijgen. Schapenboer John Kissane ging samen met de kudde op zoek naar jong gras, en moest hoger de bergen in trekken dan gewoonlijk. Inmiddels is Ierland weer de karakteristieke groene lappendeken en is er genoeg te eten voor alle boerderijdieren die buiten rondscharrelen. Hopelijk is de komende zomer niet zo nat als de vorige, zodat de hooiopbrengst dit jaar wel voldoende zal zijn.
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?