Een landelijke actie tegen illegale handel in beschermde dier- en plantsoorten heeft geleid tot inbeslagname van duizenden planten, dieren en goederen. Naast 26.000 kilo haaienvlees, 30.000 cactussen, ivoor, koraal en een luipaardhuid, werden ook een levende havik en een witoorpenseelaapje aangetroffen. Die laatste werd op internet te koop aangeboden, en kwam aan het licht door een anonieme melding. Bijzondere aandacht was er voor de bedreigde paling, waar een EU CITES import- en exportverbod voor bestaat en die ook in Nederland slechts beperkt gevangen mag worden.

Operatie Cactus
Landelijke actie Operatie Cactus onderschept 26 ton haaienvlees | Bodyl Flickr via Compfight cc

Operatie Cactus

Operatie Cactus speelde zich af van 14 september tot 10 november. De startdatum viel samen met de aftrap van de wereldwijde Interpol-actie Operation Thunder, waarover we al eerder schreven. Nederland deed aan de internationale actie mee door onaangekondigde handhavingsacties uit te voeren met speciale aandacht voor ketenaanpak en online handel. Het Ministerie van Landbouw (LNV), de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit, Ondernemend Nederland (RVO.nl), het Openbaar Ministerie, politie en douane werkten samen aan de realisatie van drie hoofddoelen:

1. Betere samenwerking op het gebied van handhaving en uitvoering van CITES-regelgeving
2. Meer inzicht in handelsroutes en netwerken
3. Groter bewustzijn dat illegale handel bestaat en schadelijk is

Minister Schouten:

“Illegale handel in bedreigde plant- en diersoorten behoort tot een van de meest lucratieve vormen van criminaliteit wereldwijd en vormt een bedreiging voor de biodiversiteit. De Nederlandse overheid werkt aan de uitvoering en handhaving van het CITES-verdrag. Ook de vangst van dit jaar laat zien dat het hard nodig is. Zo gaan wij illegale handel tegen en beschermen wij soorten tegen uitsterven in het wild.”

Inbeslagnames

Deze week informeerde Minister Schouten van Landbouw de Tweede Kamer per brief over de resultaten van Operatie Cactus. De actie deed zijn naam eer aan, er werden 30.000 gekweekte cactussen uit Guatemala onderschept. Ook kamen er beschermde cactussen en orchideeën voor in de 4.000 verpakkingen (capsules, poeders, tubes) met alternatieve medicijnen of cosmetische producten. Meteen op de eerste dag van de actie sloeg de douane een grote slag in de haven van Rotterdam. Daar werd 26.000 kilo vlees van de kortvin makreelhaai, de snelste haai ter wereld, aangetroffen ter waarde van ruim € 52.000 euro, op weg van Namibië naar Spanje.

 

Inleverpunt ivoor en andere wildlife voorwerpen

Vorig jaar november opende de Minister samen met WNF en IFAW een CITES-inleverpunt in Den Haag, waar mensen ivoor en andere wildlife voorwerpen anoniem en vrijwillig kunnen inleveren. Dit voorkomt dat de goederen op de zwarte markt komen. Het inleverpunt blijkt populair: sinds de opening werden al 19 slagtanden, 350 ivoren voorwerpen (sieraden, beeldjes), schilden van zeeschildpadden, verschillende huiden (laarzen, tassen) en koraal ingeleverd. Ook werd de hoorn van een neushoorn ingeleverd; daarvan is niet alleen de handel, maar ook het bezit hiervan verboden. De ingeleverde goederen worden vernietigd of voor educatieve doeleinden ingezet.

Paling!

Tijdens de actie werd door douane en de NVWA specifiek gecontroleerd op de Europese paling, een CITES beschermde soort die het zonder vangst- en consumptieverbod niet gaat redden. Vooralsnog geldt er een EU CITES import- en exportverbod, en mag er in Nederland van september tot december geen paling gevangen worden. Operatie Cactus heeft tot nu toe geen ernstige overtredingen gevonden, maar de gerichte controles zullen komend jaar doorlopen.

Bron:

Operatie Thunder succesvol: wereldwijd actie tegen milieucriminaliteit

©AnimalsToday.nl Laura Lancée