Wandelaars en vogelaars op de Sallandse Heuvelrug hadden vorige week dinsdag geluk: een lammergier vloog over dit gebied, en reisde daarna door naar Groningen en Friesland. Het is voor het eerst sinds 2012 dat in Nederland een lammergier is waargenomen.
In Nederland komen geen lammergieren (Gypaetus barbatus) voor, om deze dwaalgast te zien is dan ook extra bijzonder. Met zijn lengte van 100 – 115 cm en een spanwijdte van 2,50 – 2,90 m is het een van de grootste Europese roofvogels en een indrukwekkende verschijning. Een volwassen lammergier, of baardgier, heeft een kenmerkende witte kop: dat had de in Nederland gesignaleerde vogel nog niet, dus het gaat om een jong dier.
Lammergieren worden ook wel ‘bottenbrekers’ genoemd, omdat ze botten die te groot zijn om door te slikken van grote hoogte op de rotsen kapot laten vallen. Hierna eten ze de stukken, die voedzame kalk, eiwitten en merg bevatten, op.
Duitse onderzoekers zijn verantwoordelijk voor de merkwaardige naam van de enorme vogel, lämmergeier. In vroeger tijden dacht men dat de gier jacht maakte op lammeren en kinderen. Een tragisch gevolg hiervan was dat er lange tijd op de vogel gejaagd werd en de gier halverwege de twintigste eeuw in Europa bijna uitstierf. De gier is een aaseter, zijn dieet bestaat voornamelijk uit botten en vlees van karkassen.
De opvallende gier komt op enkele plaatsen in Europa voor, voornamelijk in de Pyreneeën, en heeft de status ‘gevoelig’ op de Rode Lijst van de IUCN. In de jaren 1980 is de lammergier geherintroduceerd in de Alpen. Vorig jaar nog spraken de inwoners van het Zwitserse dorp La Punt Chamues zich in een referendum uit voor ‘hun’ broedpaar en tegen een geplande waterkrachtcentrale.
Vogelaars waren enthousiast over de uitzonderlijke aanwezigheid van de dwaalgast.
Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde