Engelse jagers die in 2016 erop betrapt werden levende vossenjongen voor de jachthonden te gooien, zijn schuldig bevonden. Maandag werden zij veroordeeld door de rechtbank in Birmingham. De opgelegde straffen zijn bedroevend laag.
Drie jaar geleden was op Animals Today te lezen over de gruwelijke trainingsmethode van vossenjagers, waarbij vossenjongen voor jachthonden werden geworpen. In de kennel zelf is niet gefilmd, maar de gemaakte beelden spreken voor zich:
Cubbing
Medewerkers van het Hunt Investigation Team (H.I.T), ondersteund door League against Cruel Sports, filmden in 2016 bij jachtvereniging van South Herefordshire hoe een vossenjong gillend uit een kooi wordt gehaald en bij de roedel in de kennel worden gegooid. Daarna is te zien hoe het levenloze lichaampje van het diertje wordt gedumpt in een afvalbak, waarna een ander jong hetzelfde vreselijke lot wacht. Deze trainingsmethode heet ‘cubbing’; hierbij worden jonge vossen gebruikt om jachthonden te leren op vossen te jagen en ze te doden. Soms worden vossenjongen tijdens een jachtpartij niet gedood maar wel gevangen: op deze manier dienen ze later als levende prooi. In andere gevallen worden zulke vosjes in een kunstmatige burcht gestopt, om ze bij de hand te hebben als ‘voorraad’, om de honden op te laten jagen. Dit terwijl de vossenjacht sinds 2004 in Engeland en Wales officieel verboden is.
Afleidingsmanoeuvre
Nadat H.I.T. in 2016 de beelden overhandigde aan de politie van West Mercia, zijn drie mensen gearresteerd. Zij waren al snel weer op vrije voeten, waarna een petitie werd opgezet om aan te dringen op vervolging. Dit heeft lang geduurd, omdat een politieagent die betrokken was bij het onderzoek, het slachtoffer was van een lastercampagne. Klachten werden ingediend tegen agent Richard Barradale-Smith, onder meer omdat hij banden zou hebben met anti-jachtactivisten. Ten minste een van de klachten was ingediend door een persoon gelieerd aan de jagersvereniging. Het onderzoek naar de agent zorgde voor vertraging in het onderzoek naar de gedode vosjes.
Vijf mensen alsnog aangeklaagd voor wreedheid tegenover babyvosjes
Voorwaardelijke celstraf
Nu drie jaar later zijn twee jagers veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf. Paul Oliver, die de vosjes voor de honden gooide, heeft 16 weken voorwaardelijke celstraf gekregen. De rechter heeft hem geen houdverbod opgelegd, omdat hij anders zijn baan kwijt zou zijn bij een stoeterij. Jachthondenverzorgster Hannah Rose kreeg een voorwaardelijke celstraf van 12 weken. Ook moesten beiden een boete betalen van omgerekend € 339,- aan kosten en € 130,- slachtoffertoeslag. Rechter Joanna Dickens gaf bij de uitspraak aan:
“Dit is een zeer ernstige overtreding. De vossenjongen stierven een pijnlijke, vreselijke dood.”
Desondanks zijn de opgelegde straffen laag en hoeven de jagers geen dag de cel in. Dierenliefhebbers in het Verenigd Koninkrijk zijn weliswaar blij dat de jagers niet zijn vrijgesproken, maar kunnen niet begrijpen dat een dergelijke mate van wreedheid geen hogere straf tot gevolg heeft.
De rechter geloofde drie andere betrokkenen die aangaven in de veronderstelling te zijn dat ze juist de meegenomen vosjes hadden gered. Een van hen zei zelfs te verwachten dat ze naar de kennels van de jachtvereniging werden gebracht om daarna te worden vrijgelaten in het wild.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Meneer de rechter zal wel genoeg jagervriendjes hebben , bah bah wat een wereld !!!
Dit is toch weer niet te geloven!
Na zulke ernstige en wrede praktijken een voorwaardelijke straf…
Eigenlijk is dat geen straf want het heeft geen enkel nadelig gevolg voor de daders.
Pas wanneer zij wéér hetzelfde doen en dat geconstateerd wordt en onomstotelijk bewezen kan worden zullen zij nadelige gevolgen daarvan ondervinden.
Op deze manier is het geen wonder dat steeds meer mensen steeds minder vertrouwen hebben in justitie en en wetshandhavers en steeds minder respect voor hen hebben.
Iedereen kent zo langzamerhand wel voorbeelden uit eigen ervaring of uit zijn omgeving van kleine wetsovertredingen die buitensporig keihard aangepakt worden en ernstige zaken waarbij amper iets gedaan wordt.