Een veehouder uit Willemsoord is maandag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden en een taakstraf van 100 uur wegens het ernstig verwaarlozen van zijn dieren. Ook is zijn bedrijf een jaar stilgelegd. Het OM had 150 uur taakstraf geëist; een erg lage straf voor een dergelijk vergrijp.

lage straf
Lage straf voor boer die vee zeer ernstig verwaarloosde | Foto (illustratief): publiek domein

De 46-jarige man uit Willemsoord, gemeente Steenwijkerland, is al 10 jaar veehouder. De rechtbank in Zwolle oordeelde dat de man ernstig tekort is geschoten in de verzorging van zijn dieren. Zo bleek bij controle door de NVWA in een van de hokken een dood dier te liggen, hadden niet alle dieren de beschikking over water en was het voedsel voor de dieren bedorven en beschimmeld.

Melding maken van dode dieren op het bedrijf deed de boer niet. In een stal met pony’s werd een kadaver van een rund in verregaande staat van ontbinding aangetroffen. Alleen het geraamte en een deel van de vacht waren nog over. Na een derde overtreding werden begin dit jaar 119 koeien van het bedrijf gehaald. De rechtbank in Zwolle besloot toen dat het bedrijf 6 maanden stilgelegd werd en kon dit daarna nog verlengen. Dat is een jaar geworden.

Boer in Steenwijkerland voor derde keer in overtreding: 119 koeien weggehaald


Het bedrijf werd in 2018 gecontroleerd door de NVWA en dit jaar bleek de situatie dus nog steeds zeer ernstig, maar dit leverde geen ferme uitspraak op van de rechter. Enige hoop ligt nog in het feit dat de boer in totaal een jaar geen bedrijfsvoering mag hebben en daarna mogelijk geen doorstart kan maken.

Lage straf ‘normaal’ in Nederland

In Nederland zijn de straffen die worden opgelegd bij dierenmishandeling en dierenverwaarlozing extreem laag. In Duitsland kreeg een varkensfokker een gevangenisstraf van 3 jaar wegens het ernstig mishandelen van de dieren op zijn bedrijf.

Drie jaar gevangenisstraf voor varkensfokker wegens dierenmishandeling


Ook is het mogelijk een beroepsverbod op te leggen, zoals dat gebeurde bij de Nederlandse varkenshouder Straathof. Hij mag in de Duitsland geen varkens meer houden, maar in Nederland mocht hij, ondanks het feit dat hij in Duitsland is veroordeeld wegens ernstige dierenmishandeling, zijn bedrijf zelfs uitbreiden.

Beruchte varkensboer Straathof mag gewoon uitbreiden in Raalte


Bron:

©AnimalsToday.nl