Voor Mack, een 2-jarige gouden labrador, begon het leven niet makkelijk. In een garage groeide hij op zonder aandacht van zijn baasje. Inmiddels heeft Mack niet alleen een warm en liefdevol mandje, maar ook redt hij dagelijks vele bijenlevens!
Samen met zijn baasje doet Mack namelijk ontzettend belangrijk werk in de staat Maryland in Amerika. Dagelijks gaan zij er samen op uit, op zoek naar bijennesten. Aangekomen bij het bijennest, begint het werk van Mack pas echt. Snuffelend aan de nesten moet hij erachter zien te komen of het nest is besmet met de bedreigende en zeer besmettelijke bacteriële ziekte Amerikaans Vuilbroed. Deze hardnekkige ziekte heeft grote invloed op de gezondheid van individuele larven en poppen, met heeft vaak de dood van de hele kolonie tot gevolg. De ziekte is zo besmettelijk dat het bijenkolonies in heel het gebied gemakkelijk in levensgevaar kan brengen. Preston, het baasje van Mack, zegt het volgende erover:
“Maryland heeft een bloeiende bijenteelt industrie, en de meeste van onze imkers hebben duizenden bijen die reizen van staat tot staat voor bestuiving…Het is onze taak om ervoor te zorgen dat besmette bijenkolonies niet andere staten binnentreden.”
Eenzame start
Mack begon zijn leven heel eenzaam in een garage. Zijn baasje had nauwelijks aandacht voor hem. Preston, het huidige baasje van Mack, was op zoek naar een nieuwe hulphond nadat ze haar vorige hond met pensioen had laten gaan. Via via hoorde zij over de kleine labrador pup in de garage en van het een kwam het ander: Mack werd haar nieuwe hulphond. Mack in inmiddels de vijfde hond op rij die helpt met het zoeken naar de bacteriële ziekte in bijennesten.
Efficiënt werken
Waarom is de inzet van een hulphond als Mack bij het redden van bijenkolonies zo belangrijk? Terwijl Mack zijn baasje in een uur ongeveer 10 nesten kan controleren kan Mack er maar liefst 10 keer zoveel controleren in hetzelfde aantal minuten! Hierdoor wordt er een stuk efficiënter gewerkt en kunnen er meer bijenlevens worden gered.
Een dag in het leven van Mack
Mack gaat met zijn baasje op stap van november tot april. In deze koelere maanden zijn bijen een stuk minder actief en wordt hij dus minder snel gestoken. Tijdens deze maanden wandelen ze dagelijks van nest naar nest. Wanneer Mack de ziekmakende bacterie ruikt, gaat hij zitten. Hiermee geeft hij aan dat het nest van dichtbij bekeken moet worden. Deze inspecties helpen om de geïnfecteerde nesten aan te pakken voordat de ziekte de kans heeft gehad om zich te verspreiden. Hiermee worden vele kolonies van een toch al kwetsbaar diersoort gered.
Benieuwd of Mack zijn neus het altijd bij het rechte eind heeft? Tijdens belangrijke veldproeven liet Mack zijn neus hem niet in de steek en had hij gelijk in maar liefst 100 % van de gevallen!
Bron Wageningen UR, NPR, Mother Nature Network ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen