De organisatie Foster Dogs in de stad New York heeft zich ontfermd over de zeer kwetsbare groep oude en terminaal zieke honden, die in asiels verblijven. Met het zogenaamde ‘fospice’-programma zoekt ze voor deze honden een gouden mandje, al is het maar voor de soms korte tijd die ze nog te leven hebben. Foster Dogs werkt in de regio New York en hoopt dat het idee zich snel over het land verspreidt.
Puppy’s en jonge honden zijn meestal de eerste honden die vanuit een asiel worden geadopteerd. De oudjes en terminaal zieke dieren wachten vaak maanden totdat iemand ze opmerkt. Als dat al gebeurt. Zes jaar geleden werd de non-profitorganisatie Foster Dogs – actief sinds 2009 – benaderd door de lokale asiels, die hulp vroegen in verband met deze honden in hun opvangcentra. Foster Dogs is een organisatie die hulporganisaties, adoptanten, opvanggezinnen en anderen met elkaar in contact brengt om dieren in nood te helpen. De organisatie is erop gericht om de educatie rond opvang van honden te verbeteren en zet zich in voor “positieve en inclusieve” opvang. Sarah Brasky, oprichter en directeur van Foster Dogs:
“Er was echt behoefte aan een speciaal opvangprogramma voor honden in de laatste periode van hun leven, die anders geen nieuw thuis zouden vinden.”
‘Fospice’
Brasky besloot iets te doen om deze honden te helpen niet hun laatste dagen in het asiel te hoeven slijten en zo ontstond het ‘fospice’-programma. Fospice is een samenvoeging van de woorden ‘foster’ (= opvang) en ‘hospice’.
“Deze honden zijn oud of ziek of allebei en verdienen het niet te sterven in een asiel. Ze hebben zo weinig nodig en geven zoveel liefde ervoor terug. Het enige dat ze nodig hebben is comfort en een liefdevol thuis.”
Sommige honden hebben genoeg aan wat speeltjes om ze op te peppen, maar veruit de meeste honden gaan naar een ‘fospice’, een thuis waar ze de rest van hun leven doorbrengen met iemand die van ze houdt. De families die de honden opvangen, ontvangen vaak een financiële bijdrage, maar soms ook leuke extra’s als een fotoshoot met de hond.
Bekijk het filmpje en zie hoe Foster Dogs werkt:
Foster Dogs houdt vinger aan de pols bij de opvangfamilies, omdat het erg moeilijk kan zijn om een hond slechts korte tijd te verzorgen. Soms is er ook weinig bekend van de achtergrond van de hond. Brasky:
“Ze weten dat de hond tegen het einde van zijn leven loopt en eigenlijk alleen een liefdevol thuis nodig heeft.”
Vrijwilligers
Foster Dogs heeft een ‘Foster Roster’-database, met meer dan 3.000 inwoners van New York die geïnteresseerd zijn om een hond in nood op te vangen. De organisatie bepaalt of er een goede match is tussen de familie en de hond in nood.
Al 55 honden hebben over de jaren gebruik gemaakt van het ‘fospice’-programma en vele vrijwilligers hebben het einde van deze speciale honden liefdevol begeleid. Tracy Slagle heeft inmiddels twee honden, waaronder de 19-jarige Albie, op deze manier opgevangen. Slagle haalt eruit wat erin zit en werkt zelfs bucket lists af, zoals het delen van een Thanksgiving maaltijd, met de hond naar fastfoodrestaurant Nathan’s Hot Dogs of kajakken met de hond.
“Omdat je weet dat je minder tijd hebt, laat je elke dag tellen.”
Agressieve vorm van kanker
Oyinda Adefisayo is voor het eerst een ‘fospice’-ouder. Zij laat haar hond Wiley alles eten wat hij maar wil en grapt dat hij wegkomt met alle streken. De 7-jarige hond is gediagnosticeerd met een agressieve vorm van kanker.
Als de hond sterft, neemt het programma alle kosten die samenhangen met het beëindigen van het leven voor haar rekening. Brasky:
“Ondanks dat het echt heel emotioneel uitputtend kan zijn, zeker wanneer de hond overlijdt, komen na het verwerken van het verlies bijna alle mensen terug.”
Slagle beaamt dat.
“Ik kan me niet meer voorstellen dit niet te doen; ik ben absoluut van plan om altijd een ‘fospice’-hond in mijn huis te hebben.”
Kijk ook eens naar een oudje
Foster Dogs is afhankelijk van donaties om hun werk te kunnen doen. In New York heeft het programma al veel goeds gedaan. Brasky hoopt dat het idee zich zal verspreiden over het hele land en zo honden helpt die vaak over het hoofd worden gezien door hun leeftijd of lichamelijke conditie. Ze spoort mensen aan om bij de adoptie van een hond uit het asiel ook eens te kijken naar een hond die misschien niet meer zoveel tijd heeft.
Volgens de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) belanden in de Verenigde Staten ongeveer 3.3 miljoen honden jaarlijks in een asiel. Maar liefst 670.000 honden daarvan worden ge-euthanaseerd. Oudere honden worden de helft minder geadopteerd dan jongere honden, volgens onderzoek van ASPCA.
In Nederland worden sommige ‘kneusjes’ uit het asiel liefdevol opgevangen door Stichting Dierenthuis in Almere. De dieren die niemand wil hebben zijn oud, ziek, of om andere redenen niet herplaatsbaar. De stichting biedt ze een veilige plek, waar ze mogen blijven tot hun dood. Maar niet elk oudje of ziek dier is zo gelukkig om zijn laatste hoofdstuk in veiligheid en liefde door te brengen, dus een ‘fospice’-programma in Nederland zou zeker een prachtig initiatief zijn.
Bron:
©Animals Today
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Dit is inderdaad een prachtige organisatie die opkomt voor oude en/of zieke honden die gewoonlijk in de praktijk vaak niet geplaatst worden.
Dit zouden we in Nederland ook moeten doen, of eigenlijk overal ter wereld.
En dan natuurlijk ook voor katten en andere huisdieren.
Die diertjes verdienen een warm en liefdevol, veilig thuis om nog wat plezier te hebben, voldoende rust te krijgen en op een waardige manier naar hun moment van overlijden te gaan.