Elf lidstaten van de EU wagen een laatste poging om de Europese Natuurherstelwet er doorheen te krijgen. Onder leiding van Ierland leggen de milieuministers van elf landen in een brief uit waarom het belangrijk is dat deze wet aangenomen wordt. De brief wordt verzonden naar landen die of al tegen de wet hebben gestemd, of zich onthouden hebben van stemming.

11 landen doen een poging om de Europese Natuurherstelwet te redden
11 landen doen een poging om de Europese Natuurherstelwet te redden | Foto: publiek domein

De milieuministers van Ierland, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Estland, Cyprus, Luxemburg, Litouwen, Slovenië en Tsjechië schrijven onder meer:

“Europa is het continent dat het snelste aan het opwarmen is en heeft daardoor te maken met ongeëvenaarde gevolgen door verweven natuur- en klimaatcrises.”

Nederland stemde eerder al tegen

Afgelopen maart stemde ook Nederland tegen de wet die de snelle achteruitgang van de Europese natuur moet stoppen. Het is een belangrijk onderdeel van de Green Deal. Volgens demissionair minister van der Wal (Natuur en Stikstof) deed ze dit met grote tegenzin, maar in lijn met de wens van de Tweede Kamer. Ze volgde een motie van BBB en NSC om tegen te stemmen wanneer een definitief besluit valt over de Europese Natuurherstelwet. Van der Wal had gedacht dat de wet er toch wel doorheen zou komen, maar Hongarije liep op het laatste moment ook over naar de kant van de tegenstanders. Gevolg was een blokkade van de wet.
.

EU blijft volop subsidies pompen in de vlees- en zuivelindustrie

.
Huidige EU-voorzitter België bracht door de blokkade de wet niet in stemming, maar liet de mogelijkheid open dat later alsnog te doen. De elf lidstaten, die de brief versturen, willen dat dit op 17 juni gebeurt. Dan komen de milieuministers in Luxemburg weer bijeen. Men is daarnaast bang dat wanneer Hongarije het voorzittersstokje van de EU-lidstaten in juli overneemt, het aannemen van de wet helemaal geen kans van slagen meer zal hebben.

De Natuurherstelwet

De Natuurherstelwet, waaraan zo’n twee jaar is gewerkt, bepaalt dat lidstaten ervoor moeten zorgen dat zeker 20 procent van de natuur in hun land- en zeehabitats uiterlijk in 2030 hersteld zal moeten zijn, 60 procent in 2040 en 90 procent in 2050. Dit wordt gemeten door onder andere de aanwezigheid van vlinders en weidevogels.

Foto: publiek domein

Tegen de wet is flink gedemonstreerd door boeren in Brussel. Maar organisaties als Oxfam, Wereld Natuurfonds en Greenpeace schrijven op hun beurt een open brief aan Europese beleidsmakers en benadrukken hierin dat een gezonde natuur juist noodzakelijk is om:

“…onszelf te voeden, schoon water te drinken, schone lucht in te ademen en in een veilig klimaat te leven.”

 

Foto: publiek domein

De elf milieuministers waarschuwen verder in hun eerder genoemde brief dat als de Natuurherstelwet niet wordt aangenomen, het wereldwijd de betrouwbare reputatie van de EU zal schaden. In december 2022 bereikten VN-lidstaten namelijk een overeenstemming over het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework. Hierin zijn afspraken gemaakt en ambities uitgesproken op het gebied van biodiversiteit en natuurherstel. In de brief van de elf lidstaten staat hierover vermeld:

“Als we falen (in het aannemen van de Natuurherstelwet) betekent dat dat we in oktober van dit jaar naar de United Biodiversity Conference in Colombia zullen moeten gaan en vertellen dat we terug moeten komen op onze beloftes om ons land en zee te beschermen.”

.

Laatste poging voor de Europese Natuurherstelwet
Een laatste kans voor de Europese Natuurherstelwet | Foto: publiek domein

Laatste kans

Europa heeft nog één kans om de Natuurherstelwet door te laten gaan. Op 17 juni komen de milieuministers weer bijeen in Luxemburg. Met hun waarschuwingsbrief gericht aan de tegenstanders van deze wet hopen de elf voorstanders dat ze in ieder geval één land kunnen overhalen om voor te stemmen.

Bronnen:

Grootste exporteur varkensvlees EU schuldig aan greenwashing

©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen