Sudan – de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn – is gisteren (19 maart 2018) overleden. Dat heeft Ol Pejeta Conservancy in Kenia vandaag bekendgemaakt. Neushoorn Sudan was ziek. Hij werd 24 uur per dag door gewapende rangers bewaakt tegen stropers. Daardoor groeide hij uit tot hét symbool van uitstervende diersoorten door menselijk handelen.

neushoorn Sudan
Neushoorn Sudan en zijn verzorger | Foto: screenshot video Kenya Trends/YouTube

Enkele weken geleden meldden we dat Sudan ernstig ziek was. Hij had kort na elkaar twee ontstekingen opgelopen aan zijn rechter achterbeen. De tweede ontsteking leek veel minder goed te herstellen dan de eerste en zijn verzorgers vreesden voor zijn leven. Toch had Sudan ruim een week geleden opeens een opleving, en de hoop groeide dat hij de ontsteking toch de baas zou worden.

Nadat de ontsteking aan zijn rechter achterbeen leek te herstellen ging hij de laatste 24 uur toch opeens heel hard achteruit. Sudan kon niet meer opstaan en het was duidelijk dat hij erg veel pijn leed. Daarop is besloten om hem in te laten slapen. Sudan is 45 jaar geworden.
.

Sudan

Icoon

Sudan zal altijd een icoon blijven als ambassadeur van zijn soort, die het slachtoffer is geworden van stroperij en daardoor al sinds 2008 in het wild is uitgestorven. Zijn dochter Najin en haar dochter Fatu zijn nu de enige overgebleven noordelijke witte neushoorns. Net als Sudan leven zij in Ol Pejeta Conservancy in Kenia, waar ze beschermd worden tegen stropers. Samen met Sudan zijn ze in 2009 gered uit een Tsjechische dierentuin en naar Kenia overgebracht.
.

IVF

De twee resterende neushoornvrouwtjes kunnen zelf geen nakomelingen meer voortbrengen. De enige hoop is nu gericht op IVF-techniek, waarbij eicellen van Najin en Fatu bevrucht worden met ingevroren zaad van reeds overleden noordelijke witte neushoornmannetjes, waarna de bevruchte eicellen ingeplant worden bij zuidelijke witte neushoornvrouwtjes, die vervolgens als surrogaatmoeder gaan dienen. Alleen zo heeft de noordelijke witte neushoorn als ondersoort nog een toekomst.

Sudan
Sudan in betere tijden | Foto: screenshot video Vishal Jadhav/YouTube

Ook van neushoorn Sudan is genetisch materiaal afgenomen, waardoor er mogelijk toch nog nakomelingen van hem geboren gaan worden. Dit zal alleen kunnen met de hulp van zuidelijke witte neushoornvrouwtjes, want Najin en Fatu zijn tenslotte familie. Er zijn geen genetische verschillen tussen de noordelijke en zuidelijke witte neushoorns; de naam is puur geografisch bepaald. Hun leefgebieden zijn echter wel volledig van elkaar gescheiden.

Erfenis

Wereldwijd is de dood van neushoorn Sudan ingeslagen als een bom. Het feit dat hij 24 uur per dag werd bewaakt sprak bij velen zeer tot de verbeelding. Men zagen hoe een diersoort aan het uitsterven was door stroperij en kon er niets tegen doen. Mensen hoorden dat deze vorm van misdaad in de top 4 staat van georganiseerde criminaliteit, samen met wapen-, drugs- en mensenhandel, en kregen het gevoel dat er veel te weinig tegen ondernomen werd en wordt. Het is dan ook te hopen dat de dood van Sudan als erfenis heeft dat de wereld gaat inzien dat wildlife crime echt een halt toegeroepen moet worden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel