Duizenden jonge keizerspinguïns op Antarctica zijn gestorven door extreem weinig zee-ijs rond eind 2022. Dat blijkt uit een recent onderzoek. De lage niveaus leidde niet alleen tot het sterven van keizerspinguïns, maar leidde ook tot een mislukking in hun broedpogingen die als “catastrofaal” wordt beschouwd. Satellietbeelden toonden aan dat het normaal gesproken stabiele zee-ijs aan het afbrokkelen was. Daarnaast waren de kolonies pinguïns verdwenen.

Keizerspinguïns sterven
Volwassen en jonge keizerspinguïns op Antarctica | Foto: publiek domein

Volgens de wetenschappers gaan de keizerspinguïns een onzekere toekomst tegemoet. Dit is een gevolg van de opwarming van de aarde. De pinguïns zijn afhankelijk van het zee-ijs. Naarmate de oceanen warmer worden zal dit naar verwachting nog meer afnemen.
.

Amerika roept keizerspinguïns uit tot bedreigde diersoort

Donzige jonge keizerspinguïns

Dr. Peter Fretwell, onderzoeker bij de British Antarctic Survey en hoofdredacteur van het onderzoek, reageerde geschokt op de onderzoeksresultaten:

“Het is moeilijk voor te stellen dat deze donzige kuikens in grote aantallen sterven.”

Volgens hem is deze situatie al lang geleden voorspeld en de opwarming van de aarde gaat sneller dan we verwachten. In veel delen van de regio is het zee-ijs al bijna helemaal verdwenen. Maar liefst 7.000 kuikens zouden zijn omgekomen. “In bepaalde situaties is het denkbaar dat het zee-ijs in kleinere stukken brak of instabiel werd voor de pinguïns”, vertelde Fretwell.

“Wanneer de kuikens zich onder water bevinden, lopen ze het risico te verdrinken. Als ze vervolgens weer op de ijsschotsen komen, bestaat het gevaar dat ze bevriezen, omdat ze nog niet hun waterafstotende veren hebben ontwikkeld.”

Broedactiviteiten

In één kolonie in de regio, Rothschild Island, waren de broedactiviteiten mogelijk wel gelukt. Dit kan komen doordat de ijsbergen helpen het ijs te stabiliseren, waardoor kuikens de kans hebben gekregen uit te vliegen.

Sinds 2018 heeft ongeveer 30% van de 62 bekende keizerspinguïn kolonies op Antarctica te maken gehad met gedeeltelijk of volledig verlies van zee-ijs. De belangrijkste bedreiging voor deze pinguïns is de opwarming van de aarde. Er wordt voorspeld dat tegen het jaar 2100 ongeveer 90% van de kolonies mogelijk zo sterk zal zijn gekrompen dat ze praktisch uitgestorven zijn.
.

Keizerspinguïn mogelijk over 80 jaar uitgestorven

Veranderen

Tot slot, volgens Fretwell kan er echt iets veranderen voor deze keizerspinguïns en andere soorten, maar dat hangt af van hoe de mens zich gedraagt en hoeveel fossiele brandstoffen er blijven worden gebruikt.

Bron:

©AnimalsToday.nl Joelle Schelvis