Los Angeles is film, glitter en glamour. LA is letterlijk beeldbepalend en daarom zou een verbod op bontverkoop een enorm krachtig statement zijn. Een unanieme gemeenteraad stemde voor, maar er volg nog een tweede ronde.
Bont is uit de mode. Voorafgaand aan de London Fashion Week bleek al dat geen van de ontwerpers bont had gebruikt. Veel topontwerpers hebben inmiddels gezegd dat ze geen bont meer zullen gebruiken, zoals Gucci, Giorgio Armani, Hugo Boss en Versace.
Natuurlijk is de hoofdreden dat de bontindustrie een wereld is van immens dierenleed, maar het oog wil ook wat: de zoveelste bontkraag is nou niet echt origineel te noemen, net als bijvoorbeeld Uggs.
Groot verschil
Het verbod op de verkoop van bont in Los Angeles zou een groot verschil kunnen maken in de beeldvorming. Bont heeft te lang een imago gehad van luxe, dat kon je alleen kopen als je rijk was. Ontwerpers beriepen zich op artistieke vrijheid om bont te kunnen blijven gebruiken, maar het intense dierenleed wat er aan het bontje voorafging bleek niet te verbergen voor de ogen van het publiek.
Gegil
De wereld leerde over dieren die levend gevild worden voor hun vacht of leer. Men hoorde het gegil van angorakonijnen, wanneer hun prachtige pluizige wollige vacht hardhandig wordt uitgetrokken voor een wollen truitje op de catwalk. Bekendheden gingen naakt op de foto om een statement te maken tegen bont. Want een bontje is niet mooi, alleen de vacht van een levend dier is mooi.
Totaalverbod
Het verbod, dat nog een tweede stemronde krijgt, zou niet alleen de verkoop van alle soorten bontjassen, nertsstola’s en bontkragen tot gevolg hebben, maar ook bont op handtassen, oorwarmers en konijnenpoten. Bad luck voor diegenen die menen dat een konijnenpootje geluk brengt.
Het voorstel volgt San Francisco en kleinere steden in Californië, zoals Berkeley en West Hollywood. LA-gemeenteraadslid Bob Blumenfield:
“De tijd is nu aangebroken. De grootheid van een natie kan worden beoordeeld op hoe de dieren worden behandeld.”
Er wordt op gewezen dat men bewust is van het feit dat het verbod de handel en deel van de industrie daadwerkelijk de nek om zal draaien, omdat er slechts een overgangsperiode van twee jaar is voorgesteld. Raadsman Paul Koretz noemde video’s over wreedheid, zoals dieren die op wrede wijze werden afgeslacht voor hun bont, als aanleiding om tot het verbod te komen.
Bron:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel