Volgens de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) zal een kwart van alle varkens wereldwijd sterven aan de Afrikaanse varkenspest. Dat maakte OIE-president Mark Schipp gisteren in Sydney bekend. Door de ziekte ontstaan interne bloedingen en er is geen behandeling mogelijk van deze voor varkens dodelijke ziekte.
Op dit moment leven er meer dan 767 miljoen varkens op de aarde. De Afrikaanse varkenspest (AVP) is volgens Schipp de grootste bedreiging voor de varkenshouderij in de geschiedenis. De ziekte kan zich door globalisering zeer snel verspreiden.
Levend begraven
Besmette dieren worden gedood, zoals dat recent op grote schaal in China gebeurde. Daar brak in augustus 2018 het virus uit en werden meer dan honderd miljoen dieren op gruwelijke wijze gedood. Varkens in Nood riep in april van dit jaar minister Blok van Buitenlandse Zaken op om de ambassadeur van China om opheldering te vragen over de meedogenloze ruimingen van deze enorme hoeveelheid dieren in China. De varkens worden massaal levend begraven of levend verbrand.
.
België besmet
Ook in Cambodja, Mongolië, Zuid- en Noord-Korea, Thailand en Oost-Timor brak de varkenspest uit. Oorspronkelijk komt de ziekte uit Afrika maar sinds 2007 is het virus ook terechtgekomen in Rusland, Oekraïne en Kaukasus. Vanaf 2014 is het virus in Europa opgedoken, waaronder afgelopen jaar in België, waar honderden zwijnen besmet raakten.
De varkenspest is tot op heden niet in Nederland opgedoken. De kans dat dit wel gebeurt, is volgens de Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) ‘uitermate klein’. Maar Caring Vets, de veterinaire vereniging voor dierenwelzijn, denkt daar echter anders over:
“De angst voor de Afrikaanse Varkenspest is reëel en eigenlijk is de vraag niet of de ziekte ook in Nederland zal toeslaan, maar wanneer. De onrust door de dreiging van een uitbraak van deze besmettelijke dierziekte is groot, omdat deze naast financiële gevolgen ook ernstige welzijnsproblemen veroorzaakt, bij varkens.”
De dierenartsen van Caring Vets maken zich ernstige zorgen over de gekozen koers van minister Carola Schouten om de Afrikaanse varkenspest uit Nederland te weren naar aanleiding van de besmetting van wilde zwijnen in België. Caring Vets vindt het onbegrijpelijk dat Schouten de drukjacht op wilde zwijnen toestaat, in een poging een uitbraak van Afrikaanse varkenspest te voorkomen.
Menselijke factor besmettingsgevaar varkenspest
Experts geven aan dat het grootste gevaar op besmetting met AVP bestaat uit meegenomen besmet vlees, dier- en vleestransporten van en naar besmette gebieden, transportmiddelen en via mensen/jagers (kleding, schoeisel) die met zieke dieren in aanraking zijn geweest. De Belgische en Nederlandse autoriteiten vermoeden dat de uitbraak in België is ontstaan door het achterlaten van besmette vleeswaren op een parkeerterrein langs de snelweg.
Nederland is op dit moment AVP-vrij. Toch pleiten bepaalde groepen om de jacht op onze wilde zwijnen te vergroten met gebruikmaking van de – normaal verboden – drukjacht.
Bron:
©AnimalsToday.nl