Een kwart van alle restaurants in Brussel serveert op zijn minst één vissoort die op het punt van uitsterven staat. Dit blijkt uit een enquête van Fish2Fork.
Blauwvintonijn, Europese paling en Atlantische heilbot zijn allemaal vissoorten die op de lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten van de International Union for the Conservation of Nature staan. Toch worden ze nog dagelijks geserveerd in Brusselse restaurants, waar veel van Europa’s politici en diplomaten eten.
Voor de eerste keer wordt informatie gegeven aan Europese parlementsleden, ministers en bezoekers, zodat ze een beter voorbeeld kunnen geven in waar te eten.
De enquete toont aan dat de helft van alle restaurants in Brussel met uitsterven bedreigde vissoorten serveren, maar de informatie die de restaurants aan de consumenten aanbieden over de vissoorten is zo slecht, dat het onmogelijk is daar zeker over te zijn.
Fish2Fork, een online duurzame restaurantgids, heeft de menukaarten van 76 Brusselse restaurants bestudeerd, velen van hen op loopafstand van het Europees Parlement en de kantoren van de Europese Commissie.
Zo’n 26% van de restaurants bevestigt dat ze minstens een van de drie meest bedreigde vissoorten serveren, maar het percentage dat de vissoorten werkelijk serveert kan op 50% liggen, omdat veel van de restaurants niet duidelijk aangeven wat de vissoort is of waar de vis vandaan komt.
Charles Clover, oprichter van Fish2fork zegt: “Er zouden culturele redenen kunnen zijn, waarom zoveel Brusselse restaurants zo slecht scoren. Belgen zijn gek op paling. Maar ik vermoed dat Brussel een ‘rode zone’ is geworden, vanwege de vele zakenmensen, politici en diplomaten uit de gehele EU, die willen eten wat ze thuis ook eten.”
Fish2Fork hoopt door de Brusselse restaurants in het spotlicht te zetten, dat de consumptiepatronen zullen veranderen en dat de consumenten duurzamere producten zullen eisen.
Bron: Fish2Fork
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Comments are closed.