“Waarom stak je de weg over?”, vroeg de Japanse onderzoeker aan de kip. Het is helaas geen directe communicatie, maar Japanse onderzoekers beweren dat ze de gemoedstoestand van kippen kunnen aflezen met kunstmatige intelligentie (AI).
Wie wel eens kippen in zijn omgeving heeft gehad, weet wat voor lawaai ze kunnen maken. De beestjes zijn niet op hun snavel gevallen. Vooral als het aankomt op hun gevoelens van angst, stress, blijdschap en honger, kunnen kippen erg aanwezig zijn.
Japanse onderzoekers
De stemgeluiden van deze uitingen werden door middel van AI ontcijferd, waardoor Japanse onderzoekers beweren dat ze met kippen kunnen praten. Het is een vertalingsmethode wat door de onderzoekers zelf wordt omschreven als “Deep Emotional Analysis Learning”.
Dat mensen door deze techniek de kippen beter kunnen begrijpen, is een interessante ontwikkeling, maar daarbij moet wel vermeld worden dat dit misschien niet geldt voor de 80 kippen waarop getest is. Bij Animals Today is niet bekend wat de leefomstandigheden van deze kippen waren. Ook niet hoe lang er op de diertjes getest is.
Hoe goed werkt het nou?
De Japanse onderzoekers gebruikten algoritmes om een connectie te maken tussen de stemmen en de gevoelens van de kippen. Daar kwamen acht dierenchirurgen en dierenpsychologen aan te pas om de verschillende gemoedstoestanden van de kippen te onderscheiden. Je zou daarom denken dat deze techniek goed zou werken.
Het onderzoek stond onder leiding van Adrian David Cheok van de universiteit van Tokio, maar hij weet zelf niet hoe accuraat de kunstmatige intelligentie is. De omgevingsfactoren hebben de accuraatheid mogelijk beïnvloed.
Daarnaast zijn er ook nog andere potentiële variaties in de gemoedstoestand achterwege gelaten. Naast geluid gebruiken kippen namelijk ook hun lichaam als communicatie. Je kan bijvoorbeeld veel aflezen aan de kam van een kip.
Bron:
©AnimalsToday.nl Kasper Wienk
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?