Onlangs zijn 24 kuikens van zeldzame amazonepapegaaien gered in Florida (VS). De papegaaien werden als eieren uit hun nesten gestolen. Sommigen waren al uitgekomen, toen ze ongeveer een maand geleden werden ontdekt door de Amerikaanse douane en U.S. Fish and Wildlife Service op Miami International Airport.
De douaneambtenaren hoorden een tjilpend geluid uit de bagage komen van een man. De kuikens zaten in de handbagage van Szu T. W. en bleven verweesd en dakloos achter na deze doordachte smokkeloperatie. Het was een uitdaging voor de overheidsinstanties die de import van wilde dieren beheren, omdat ze niet de juiste apparatuur en middelen hadden om de vogels uit te broeden en te verzorgen in de quarantainevoorziening op de luchthaven.
Georganiseerde smokkeloperatie
Het agentschap nam contact op met Paul Reillo, onderzoeksprofessor en directeur van Florida International University’s Tropical Conservation Institute, voor hulp. De eieren en kuikens werden naar de programmapartner van het instituut overgebracht, de Rare Species Conservatory Foundation (RSCF), waar ze sindsdien 24 uur per dag worden verzorgd door dierenbeschermers. Reillo zegt:
“Het is duidelijk dat dit onderdeel was van een zeer georganiseerde smokkeloperatie. Het is niet eenvoudig om een groep van zoveel eieren samen te stellen die gesynchroniseerd zijn om allemaal rond dezelfde tijd uit te komen.”
De smokkelaar reisde van Nicaragua naar Azië met 29 eieren. Hij bewaarde de eieren in een lunchtrommel met thermometer en ventilator om ze levensvatbaar te houden. Hij werd gearresteerd en heeft recentelijk schuld bekend aan de beschuldiging van handel in wilde dieren. Het is een van de grootste papegaaien-smokkel arrestaties van de afgelopen jaren.
.
Met uitsterven bedreigd
Zesentwintig van de 29 eieren kwamen uit, waarvan 24 kuikens overleefden. Inmiddels hebben de vogels nu allemaal veren. Uit onderzoek van de universiteit bleek dat drie van de papegaaien geelwangamazones (Amazona autumnalis) zijn en de andere 21 geelnekamazones (Amazona auropalliata). De geelnek wordt met uitsterven bedreigd en deze soort is verboden voor internationale handel. Door hun schoonheid, temperament en imitatievermogen behoren ze tot de meest verhandelde papegaaiensoorten. Meer dan 90 procent van de wilde nesten van deze vogelsoort wordt gestroopt voor de illegale handel in huisdieren. Zo zijn ze op websites waar vogels worden verhandeld te koop voor meer dan $2000 per stuk. Reillo zei:
“Deze partij onderschepte eieren vertegenwoordigt waarschijnlijk een groot deel van de nakomelingen uit een stuk bos, met ernstige gevolgen voor soorten die al in de problemen zitten. Papegaaien zijn erg gewild als huisdieren met hoge prijskaartjes op hun hoofd en zijn onschuldige slachtoffers geworden van menselijke hebzucht. Afgezien van het grote aantal eieren, wat deze zaak uniek maakt, was dat de meeste onderschepte eieren levensvatbaar waren en de kuikens het overleefden. Bij gesmokkelde dieren is de sterfte vaak hoog.”
Ongeschikt voor vrijlating
Reillo en zijn team fokken en beheren meer dan 30 jaar met succes bedreigde papegaaiensoorten om hun herstel in het wild te ondersteunen. Het uitbroeden en verzorgen van de gesmokkelde jongen is een intensieve klus, want de kuikens hebben 24 uur per dag verzorging nodig. Helaas zijn deze vogels niet geschikt voor vrijlating, vanwege politieke problemen en omdat ze met de hand zijn grootgebracht. Reillo en de USFWS hopen dat de vogels een nieuw thuis zullen vinden in wildlife centra waar ze als natuurbeschermingsambassadeurs kunnen dienen, waarbij het publiek kan worden voorgelicht over de gevolgen van dierenhandel.
Bronnen:
- Miami New Times
- Wikipedia [1, 2]
- World Animal News
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Jane Sauer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?