Onderwaterfotograaf Rainer Schimpf heeft in de wateren in de buurt van Port Elizabeth in Zuid-Afrika een kudde van zeven orka’s op de gevoelige plaat vastgelegd, waarop te zien hoe de hele kudde één gehandicapte orka helpt. De gehandicapte orka mist twee vinnen, zijn rugvin en een borstvin. Door deze handicap zwemt hij langzamer en is hij zelf niet in staat om te jagen. De kudde helpt hem te overleven door voedsel te vangen en dat met hem te delen.
De foto’s staan in schril contrast met hoe wij denkenover orka’s, in het Engels ook wel ‘killer whales’ genoemd. Geen ‘survival of the fittest’ en je gehandicapte familielid daarom achterlaten, maar het tegenovergestelde. Orka’s zijn geen meedogenloze dieren. Ze hebben cognitieve vaardigheden die verder zijn ontwikkeld dan die van mensen. Het deel van hun hersenen dat verantwoordelijk is voor emoties en het vormen van het geheugen is bij orka’s complexer dan bij mensen.
In de vrije natuur zijn het dus helemaal niet de monsters waar ze om bekend staan. Het zijn de kleine bassins in onder andere SeaWorld die de orka’s tot waanzin drijven wat er toe leidt dat de dieren zich tegen elkaar keren. De kleine bassins waarin de orka’s zitten opgesloten creëren een hele hoop stress bij de dieren. Hierdoor vallen ze elkaar aan en verwonden ze mekaar.
Dankzij de goede band die de orka’s in de zee en oceaan met elkaar hebben is een gehandicapte orka in staat om een gezond leven te leiden, omdat zijn kudde voor hem zorgt.
Naast de gehandicapte orka die door Schimpf is vastgelegd is er nog een verhaal bekend van een gehandicapte orka die met behulp van zijn kudde kan overleven. Onderzoekers spotte ‘Stumpy’, die zijn naam heeft te danken aan het missen van zijn staart en een deel van zijn rugvin, voor het eerst in 1996. Stumpy die zijn vin en staart waarschijnlijk verloren is door een aanvaring met een boot is voor het laatst gezien in 2008 voor de kust van Queensland in Australië.
Bron: One Green Planet ©PiepVandaag.nl Lianne Raat