Aan de Britse zuidkust werd eind vorige week een uitzonderlijke ontdekking gedaan. Op het strand in de buurt van Plymouth trof men een dode krokodilhaai aan. Deze haaiensoort leeft gewoonlijk in tropische wateren.
Sharks have been around longer than trees #JadenSmith #crocodileshark pic.twitter.com/ukVNxDO0CY
— – (@AdamKillip) 3 maart 2017
Nog nooit eerder werd een krokodilhaai bij Groot-Brittannië gezien. Niet zo verwonderlijk, want deze haaiensoort komt hier helemaal niet voor. Krokodilhaaien, zo genoemd vanwege hun tanden die lijken op die van een krokodil, leven in tropische wateren. James Wright, curator van het National Marine Aquarium:
“Deze soort is voor zover bekend nog nooit in bij het Verenigd Koninkrijk waargenomen. Deze haaien leven gewoonlijk in een tropisch klimaat. Overdag zijn ze te vinden in diepe wateren bij landen als Brazilië en Australië. ’s Nachts komen ze naar ondieper water om te eten. Het is waarschijnlijk een uniek incident, maar er zijn wel soortgelijke strandingen bekend bij Zuid-Afrika. In deze tijd van het jaar is het zeewater het koudst, dus uitzonderlijk is het zeker. ”
Volgens Wright is het goed mogelijk dat de haai overleden is door de koude watertemperatuur.
Door de stijgende zeetemperaturen trekken meer vissen naar de polen. Hierdoor worden ze soms honderden kilometers noordelijker aangetroffen dan gebruikelijk is.
Paul Cox van de Shark Trust vond de ontdekking van de haai heel interessant.
“Deze kleine haai met puntige tanden, vandaar de naam, is de kleinste in de orde makreelhaaien, waartoe ook de grote witte haai behoren, evenals de kortvindmakreelhaai (of mako) en de haringhaai. De krokodilhaai staat op de ICUN Rode Lijst als ‘gevoelig’ en is te klein om waardevol te zijn in de visserij. Toch worden deze haaien, net als vele andere soorten, vaak als bijvangst gevangen.”
Crocodile Shark found washed up in Hope Cove #Devon – first record of this species in British waters! https://t.co/WNJpS0NWrM #diversesharks pic.twitter.com/zOKDKKkazP
— The Shark Trust (@SharkTrustUK) 2 maart 2017
Bron ©Animals Today Angelique Lagarde