In India worden Bengaalse tijgers ernstig in hun voortbestaan bedreigd. Niet alleen door de teruggang van hun leefgebied en de jacht maar ook door een zogenaamde “opdrogende genenpoel”.
Dat viel afgelopen maandag te lezen in de krant Times of India. Volgens wetenschappers zijn de tijgers inmiddels 93% van de genetische variatie van hun voorvaderen verloren, ondanks het feit dat de tijgerpopulatie een kleine toename heeft gekend de afgelopen tijd.
Tijdens de Brits koloniale periode werd de populatie tijgers in het land teruggebracht van 40.000 naar 1.800. Volgens Britse wetenschappers is de trofeejacht gedurende die periode de grootste oorzaak van deze dramatische teruggang.
De Bengaalse tijgers leven tegenwoordig in veel kleindere groepen dan vroeger. Daarbij is het gebied waar ze in leven enorm gekrompen. De afgelopen drie generaties kromp het leefgebied van de Bengaalse tijger zelfs met de helft waardoor de dieren zich niet meer zo verspreiden zoals ze dat vroeger deden.
Hierdoor kunnen de dieren hun genen onvoldoende uitwisselen, met alle gevolgen van dien. Het gebrek aan genetische diversiteit beïnvloedt de evolutie van de dieren en hun mogelijkheden zich aan te passen aan veranderende omstandigheden, zoals nieuwe ziektes, maar ook klimaatverandering.
Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?