Dat kraaiachtigen zeer intelligente vogels zijn is al lange tijd bekend. Maar wetenschappers ontdekken nog steeds nieuwe feiten over deze slimme dieren. Zo bleek onlangs dat kraaien ‘gebruikmaken’ van de plek waar een soortgenoot gestorven is.
Kraaien worden vaak gezien bij de plek waar een dode soortgenoot te vinden is. Het lijkt er voor buitenstaanders misschien op alsof de vogels de uitvaart bijwonen, maar in werkelijkheid bezoeken de kraaien de plaats om er zelf wijzer van te worden. Het onderzoeken en bekijken van de onheilsplek kan ervoor zorgen dat de vogels het gevaar ontdekken dat zich blijkbaar op deze locatie bevindt. De vogels onderzoeken de plek, kijken of er gevaar is en waar dat gevaar dan uit bestaat. Door deze observaties kunnen de vogels het onheil zelf vermijden.
Signaleren van gevaar
Het nieuwe onderzoek met onder andere bovenstaande nieuwe feiten, is gepubliceerd in het vaktijdschrift Animal Behavior. De conclusies van het onderzoek tonen ook aan dat de onderzochte Amerikaanse kraaien extra op hun hoede zijn wanneer er mensen in de buurt van een dode kraai zijn. De vogels waarschuwen elkaar onderling, zij signaleren het gevaar en geven dat door aan hun soortgenoten. Dat alarmeren gebeurt bijvoorbeeld ook wanneer er een natuurlijke vijand zoals de buizerd in de omgeving opduikt. Deze waakzaamheid is van levensbelang voor de dieren.
Herkennen van gezichten
De leergierigheid van kraaiachtigen is een bijzonder fenomeen dat al eerder door diverse wetenschappers is aangetoond. Zo kunnen deze vogels ook menselijke gezichten herkennen en ook dat kan hun het leven redden, bijvoorbeeld wanneer een diervriendelijk persoon verhuisd is en op dezelfde locatie iemand komt wonen die de dieren niet goed gezind is. Menselijke rituelen zijn niet nieuw in de dierenwereld, maar er zijn niet veel diersoorten die juist de plaats waar soortgenoten zijn gestorven zo nadrukkelijk bezoeken en bestuderen als kraaien. Over het algemeen zal een dier eerder geneigd zijn de plek te vermijden waar een dode soortgenoot zich bevindt.
Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema