Volgens onderzoek van een groep wetenschappers van de Schotse St. Andrews universiteit, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications, wisselen kraaien vooral tijdens het eten informatie uit met vreemde soortgenoten. Normaliter wordt er vooral gecommuniceerd met familieleden, maar voor en tijdens het eten wordt er volop ‘gesproken’ met vreemden, vermoedelijk met betrekking tot het uitwisselen van vaardigheden om voedsel te vergaren.
Dat kraaiachtigen zeer intelligente dieren zijn is al langer bekend. Zo gebruiken ze gereedschap, hebben probleemoplossend vermogen, een hoge mate van concentratie en mentale flexibiliteit. Kraaien gebruiken bijvoorbeeld takjes om in nesten van insecten te porren om zo aan eten te komen. Het was deze handeling die aanleiding voor de onderzoekers was uit te zoeken hoe dergelijke technieken zich onder de kraaien verspreiden.
GPS
Er werden 42 kraaien in hun natuurlijke omgeving uitgerust met GPS-ontvangers om te achterhalen waar de dieren zich bevonden en wanneer ze interacties aangingen met andere kraaien. En wat bleek, de dieren legden nauwelijks contact met vreemde kraaien, tenzij erbij gegeten wordt. De wetenschappers legden een boomstam met diepe gaten en keverlarven neer en toen kwamen de ‘gesprekken’ op gang. De kraaien konden de insecten alleen maar te pakken krijgen door te werken met takjes als gereedschap. Hoofdonderzoeker Rob Fleischer verklaarde aan nieuwssite The Courier:
“Het was spannend om te zien hoe kraaien die geen familie van elkaar waren plotseling interacties met elkaar aangingen”.
Koffieautomaat
Na analyse van de gegevens over de verschillende interacties hebben de wetenschappers het vermoeden dat de kraaien kennis uitwisselden over de te gebruiken techniek om de keverlarven te vangen.
Christian Rutz, tevens onderzoeker verbonden aan het team, zegt:
“We hebben aangetoond dat het voorzetten van voedsel bij kraaien ongeveer hetzelfde effect heeft als het plaatsen van een koffieautomaat in een kantoor”.
Bron: NU.nl ©PiepVandaag.nl