Een grootschalige analyse van de gezondheid van ‘s werelds koralen laat zien dat meer dan een tiende daarvan tussen 2009 en 2018 verloren is gegaan. Het gaat hierbij om 11.700 km², meer dan al het koraal in Australië.
Dit rapport werd afgelopen dinsdag uitgebracht door de Global Coral Reef Monitoring Network. Het is gedurende 40 jaar samengesteld door meer dan 300 wetenschappers uit 73 verschillende landen en bevat twee miljoen individuele observaties. Tijdens het onderzoek zijn tien koraalriffen bekeken, waarbij werd gelet op de toename van rif algen – 20 procent tussen 2010 en 2019. Deze algen vermeerderen zich wanneer het slecht gaat met het koraal. De grootste oorzaak hiervan is de stijging van de watertemperatuur. Daarnaast zijn er ook lokale risico’s waaronder olie, mest, rioleringswater en giftige chemicaliën die direct naar de zee worden afgevoerd, maar ook botsingen met boten en onoplettende duikers.
.
.
Twee jaar terug schreven wij over de effecten van klimaatverandering en vervuiling op het koraal in Australië. Daar steeg de temperatuur maar liefst 2 tot 3 graden, wat veel schade veroorzaakte. Deze beschadiging van het koraal wordt ook wel verbleking genoemd. Het verandert kleurige onderwaterlandschappen in droevige witte vlaktes. Het is belangrijk dat deze verbleking van koraalriffen wordt tegengegaan. Koraal zorgt namelijk voor uitzonderlijke biodiversiteit: meer dan 25 procent van de soorten zeedieren leven in het koraal, terwijl dit maar 0,2 procent van de oceanen bedekt. Ook nemen koraalriffen een centrale rol in binnen verschillende ecosystemen.
.
.
Door de stijging in temperatuur en de lokale risico’s bestaat de kans dat het koraal volledig zal verdwijnen tegen het jaar 2050. De huidige toename van 2 graden in de temperatuur moet gehandhaafd worden om het koraal een kans te geven. Paul Hardisty, hoofd van het Australian Institute of Marine Science:
“Sommige riffen hebben een opmerkelijk vermogen getoond om er weer bovenop te komen, wat hoop biedt voor het herstel van beschadigde riffen in de toekomst. Een duidelijk bericht dat naar voren komt uit het onderzoek is dat klimaatverandering de grootste bedreiging vormt voor ’s werelds riffen.”
Sinds de jaren ‘50 is het koraal wereldwijd gehalveerd. Vanaf 2019 is er hier en daar echter voorzichtig herstel waarneembaar. Het koraal valt nog te redden als er onmiddellijk actie wordt ondernomen om het broeikaseffect en verdere opwarming van de aarde tegen te gaan.
Bronnen:
- Coral Guardian
- The Guardian
- Reef Relief
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap