Hoewel het onderzoek nog gaande is naar de veroorzaker wijst alles erop dat projectontwikkelaar BAM verantwoordelijk is voor het omploegen van een groot stuk koraalrif bij Curaçao. Uit beelden blijkt dat de schade enorm is.

BAM
De beschadiging is desastreus | Foto: screenshot video NOS

De schade die is aangericht betreft een strook van zo’n 540 bij 50 meter. BAM is bezig met de aanleg van een pier, bestemd voor onder meer grote cruiseschepen om aan te meren. Een duikschoolmedewerker ontdekte de schade, die vermoedelijk is ontstaan doordat een anker over de zeebodem sleepte en zo het koraal onherstelbaar beschadigde. BAM verklaart tegenover de NOS:

“We gaan de omvang onderzoeken en het verband met onze werkzaamheden. Als blijkt dat de schade veroorzaakt wordt door onze werkzaamheden, zullen we kijken wat we eraan kunnen doen.”

Geulen
Onderzoeksinstituut Carmabi zet zich in voor het behoud van het koraalrif bij Curaçao. Mark Vermeij is de wetenschappelijk directeur en hij heeft met eigen ogen gezien dat er twee diepe geulen zijn die in de richting lopen van de werkzaamheden. Volgens hem is 3,7 hectare gezond koraal vernietigd, terwijl het koraal bij Curaçao officieel internationale bescherming geniet. Naast deze bescherming is het koraal ook van grote betekenis voor de toeristenindustrie van Curaçao.

Het onderzoek naar de werkelijke oorzaak is nog gaande, maar volgens opdrachtgever Curaçao Ports Authority is er eigenlijk geen twijfel dat BAM verantwoordelijk is, zo meldt de NOS. Directeur Humberto de Castro van Curaçao Ports Authority:

“Alles wijst erop dat het inderdaad door BAM veroorzaakt is, ik zou geen andere verklaring kunnen vinden.”

Onacceptabel
Het zal lastig worden om aan te tonen dat er opzet in het spel is geweest, maar volgens De Castro is het onacceptabel dat er mogelijk is afgeweken van de regels en voorschriften die gelden bij de bouw in het beschermde gebied. Over de gevolgen voor BAM laat De Castro zich nog niet uit, maar uiteindelijk zal de veroorzaker van de desastreuze schade wel verantwoordelijk gehouden worden.

Bron: NOS ©AnimalsToday.nl Bart van Riel