Wetenschappers hebben langs de kust van Kenia en Tanzania een gebied met koraal aangetroffen dat bloeit ondanks de steeds oplopende zeetemperatuur. In dit ‘toevluchtsoord’ zwemmen veel dieren. De ontdekking biedt hoop dat het zeeleven klimaatverandering kan overleven.
Koud water
Het ontdekte gebied is zo’n vierhonderd vierkante kilometer en strekt zich uit van Shimoni in Kenia tot Dar es Salaam in Tanzania. Onderzoekers denken dat het koraalrif bloeit door specifieke omstandigheden in het gebied. Het ligt in een koeler gedeelte van de oceaan, waardoor het zeeleven niet te maken heeft met de desastreuze gevolgen van opwarming als gevolg van klimaatverandering. Tim McClanahan zoekt al meer dan tien jaar naar zulke ‘toevluchtsoorden’. Hij ontdekte dat dit koraalrif gekoeld wordt door de Kilimanjaro. Duizenden jaren geleden zijn kanalen gevormd door gletsjerafvoer van de Kilimanjaro en de Usambara-bergen. Door die kanalen stroomt er koud water naar het koraalgebied.
Het koude water lijkt het koraal te beschermen tegen periodieke opwarming van de aarde, zoals El Niño. McClanahan ontdekte dat waar de rest van het water wel opwarmde, dit gebied op dezelfde temperatuur bleef. De koralen buiten het gebied bleekten en stierven, maar die in het gebied behielden hun kleuren.
Toevluchtsoord
Rond het gebied zwemmen ook veel spinnerdolfijnen, zeldzame prehistorische vissen en doejongs. De kustlijn heeft de hoogste dichtheid aan dolfijnen in Oost-Afrika. Daarnaast zwemmen er ook coelacanten, vissen die in diepe wateren zwemmen en waarvan men lang dacht dat ze uitgestorven waren. Het gebied is daarmee een toevluchtsoord voor het zeeleven en kan belangrijk zijn om de biodiversiteit te beschermen tegen klimaatverandering. McClanahan:
“Als dit belangrijke ecosysteem goed wordt beschermd, zal het een juweel van biodiversiteit blijven voor de hele Oost-Afrikaanse kust. Het kan een toevluchtsoord worden waar grote en kleine zeesoorten samenkomen.”
Zeebiologen zoeken al langer naar dit soort gebieden in de Indische Oceaan. Riffen hebben in deze gebieden namelijk de grootste kans om de klimaatcrisis te overleven. Afgelopen maand verscheen McClanahans onderzoek naar dit oord in het wetenschappelijk tijdschrift Advances in Marine Biology. “Ik ben hier erg enthousiast over, het geeft ons hoop. Een beetje goed nieuws in deze slechte tijden,” zei McClanahan over de ontdekking.
Visserij
Niet alleen klimaatverandering is een bedreiging voor de biodiversiteit, ook de niet-duurzame visserij vormt een gevaar. De overheid van Tanzania heeft plannen om de visserij uit te breiden en een haven langs de kust te bouwen.
Bronnen:
© AnimalsToday.nl Sophie Jongma