’s Werelds duurste koffie besmet door vreselijke mishandeling van civetkatten.

Maleise civetkatten worden voor de productie van Kopi Luwak/Loewak dwangmatig gevoerd met een gezondheidsbedreigend dieet van koffiebessen en gehouden onder erbarmelijke omstandigheden, zo stellen dierenwelzijnsorganisaties. 

Maleise civetkat - kopi luwak
Maleise civetkat | Foto: Wikimedia Commons

De civetkatten krijgen bijna uitsluitend koffiebessen te eten, welke ze dan uitscheiden. Van de uitwerpselen wordt ’s werelds duurste koffie gemaakt, die wordt geprezen om de zachte caramelachtige smaak, maar kenners zouden wat gevoeliger moeten zijn voor de vreselijke mishandeling ten gevolge van het productieproces.

Populariteit

Kopi Luwak koffie wordt geproduceerd in Indonesië. Het merk geniet momenteel een toenemende populariteit, dat gedeeltelijk wordt veroorzaakt door een gedenkwaardige vermelding in de film The Bucket List uit 2007 dat de exportprijs van de koffie deed stijgen tot $230 per pond.

De koffie heeft zijn weg gevonden naar de Verenigde Staten en Europa, waarbij vorig jaar op de Londense markt werd aangekondigd dat de koffie maar liefst £70 per kop gaat kosten.

Maar de uiteindelijke prijs en oorsprong verhullen de grimmige realiteit van de productie van deze koffie, dat zich heeft omgevormd van een kleinschalige productie bedoelt voor lokale Indonesiërs, naar een intensief houderijsysteem.

Toename

De Engelse krant The Guardian bezocht een koffiewinkel in Medan, op het eiland Sumatra, waar een vrouwtjescivetkat werd gehouden in een krappe kooi achter op het terrein. Haar twee kleine jongen waren van haar gescheiden en in vergelijkbare krappe kooitjes gestopt. Verder waren er nog eens 20 kooien op een dak uit het zicht verstopt.

Dierenbeschermingsorganisaties stellen dat er een toenemend aantal civetkattenhouderijen verschijnen in Zuidoost Azië, waarin tienduizenden dieren opgesloten zitten in piepkleine kooitjes en dwangmatig worden gevoerd met bijna uitsluitend koffiebessen. De Maleise civetkat komt veel voor, maar natuurbeschermers stellen dat er soms ook een vergelijkbare maar met uitsterven bedreigde diersoort wordt gebruikt, de binturong of beermarter. Deze eveneens katachtige wordt op de IUCN Red List geclassificeerd als ‘kwetsbaar’.

Legbatterij

“De omstandigheden zijn verschrikkelijk, vergelijkbaar met legbatterijkippen”, zegt Chris Shepherd van TRAFFIC south-east Asia.”De civetkatten komen uit het wild en moeten onder verschrikkelijke omstandigheden leven. Ze vechten om bij elkaar te blijven, maar worden toch gescheiden en leven op een erg eenzijdig dieet in hele kleine kooitjes.”

Shepherd zegt ook:

“Het sterftepercentage is hoog en er is een reëel risico dat sommige soorten civetkatten in hun bestaan worden bedreigd door deze praktijken. Het loopt snel uit de hand, maar de meeste mensen weten niet hoe de koffie eigenlijk wordt gemaakt. Men zou moeten weten dat tienduizenden civetkatten onder deze omstandigheden worden gehouden. Dan zou dat kopje koffie vast niet meer zo goed.”

Bron ©PiepVandaag.nl