Kopers van beschermde dierproducten denken dat hun koop sociaal acceptabel is. Dit blijkt uit een onderzoek naar de vraag van Chinese consumenten naar producten van olifanten, tijger, neushoorn en pangolin (schubdier), vier ernstig bedreigde diersoorten.

sociaal
Uit onderzoek blijkt dat veel mensen die producten kopen van beschermde diersoorten, dit sociaal acceptabel vinden | Fotocredit: dolanh Flickr via Compfight cc

Het onderzoek werd uitgevoerd door USAID Wildlife Asia in samenwerking met Beijing Normal University en GlobeScan, een marktonderzoeksorganisatie. Kopers van beschermde dierproducten kochten voornamelijk producten van olifanten en neushoorns. Hierbij ging het voornamelijk om ivoor (93 procent voor olifanten en 84 voor neushoorns). Maar de schubben van de pangolin waren populair onder kopers en tijgerbotten en -huid.

De redenen voor het kopen van olifantenivoor is vooral de overtuiging dat het zeldzaam, spiritueel of mooi is en geluk brengt. Voor neushoornhoorn, pangolinschubben en tijgerproducten is een belangrijke reden voor aankoop de zogenaamde gezondheidsvoordelen van deze producten.

Sociaal acceptabel
Onder de respondenten vond minder dan 20 procent het kopen van producten van olifanten, tijgers, pangolins of neushoorns sociaal acceptabel. Van de respondenten die het afgelopen jaar beschermde dierproducten had aangeschaft, vond echter de meerderheid (85 procent voor olifant, 76 procent voor neushoorn, 67 procent voor pangolin en 69 procent voor tijger) dat het bezitten of kopen van deze producten sociaal acceptabel is.
De grote meerderheid van de kopers is van plan om hun aankoop te herhalen.

Verbod op ivoorhandel
Eind 2017 deed de Chinese regering de ivoorhandel volledig in de ban. Het totaalverbod ging in op 1 januari. In 1989 werd al een internationaal verbod in de handel op ivoor ingesteld, maar in China bleef binnenlandse handel nog jarenlang legaal.

China is een van de grootste afnemers van ivoorproducten. Elk jaar worden er zo’n dertigduizend Afrikaanse olifanten afgeslacht door stropers, enkel voor hun ivoor. Geschat wordt dat 70 procent van het wereldwijde ivoor in China terechtkomt.

Met het totaalverbod kwam er begin 2018 ook een einde aan de binnenlandse ivoorhandel. Het onderzoek van USAID Wildlife Asia toont aan dat maar 44 procent van de respondenten op de hoogte is van het ivoorverbod.

Strategische partnerschappen
Volgens de auteurs van het USAID Wildlife Asia-rapport is de betrokkenheid van veel andere sectoren in China nodig om de illegale handel in wilde dieren en planten te bestrijden. Zo zegt Aster Li Zhang, onderzoeker aan de Beijing Normal University en het hoofdonderzoeker, in een verklaring:

“Om deze strijd te winnen, moeten we strategisch te werk gaan en onze inspanningen coördineren met NGO’s, de particuliere sector en alle belanghebbenden die betrokken zijn bij de vermindering van de consumentenvraag.”

Bronnen: Caixin, USAID Wildlife Asia ©Animals Today Nadine van Wissen