Recentelijk is het rapport ‘Verantwoord houden van honden’ van de Raad voor Dieraangelegenheden gepubliceerd. In het rapport doet deze Raad een aantal aanbevelingen aan de overheid om bijtincidenten met honden te verminderen.
Een van die aanbevelingen is een verplichting tot het volgen van cursus voor nieuwe hondenbezitters. De Koninklijke Hondenbescherming is groot voorstander van verplichte cursus voor alle hondenbezitters.
Deze educatie zou eigenlijk moeten beginnen, al voordat de hond wordt aangeschaft. Daar gaan immers vaak al de eerste zaken mis. De hond wordt dan in een impuls aangeschaft of de keuze valt op het verkeerde type hond. Daardoor kan een mismatch ontstaan. Er is dan eigenlijk geen goed thuis te bieden aan de hond. Of het gedrag en dus de behoeften van de hond passen niet bij deze eigenaar. Dat geeft een kans op maatschappelijk risico en op een minder goed leven van de hond. Ook op gezondheid van de hond moet gelet worden, wanneer men een pup aanschaft.
Hond en baas
Het verantwoord houden van een hond is geen sinecure. Doorgewinterde hondenbezitters en hondenliefhebbers weten dit. Je moet de hond bieden wat hij nodig heeft. Je moet hem kunnen lezen, zodat je kunt voorspellen wat hij in een situatie zal gaan doen. Je moet de hond begeleiden en opvoeden. Veel (toekomstige) hondenbezitters hebben daarbij hulp nodig. Een goede hondenschool of vereniging kan die hulp bieden.
Verplicht op cursus kan dus een grote meerwaarde zijn voor hond, hondenbezitter en maatschappij! De Koninklijke Hondenbescherming zou daarom graag zien dat:
•Cursus voor alle hondenbezitters (in spé) verplicht wordt, en:
•Dat er (vanuit de overheid ondersteunde) kwaliteitsgarantie komt op de beroepen die hondenbezitters begeleiden, zoals instructeurs en gedragsdeskundigen.
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
8 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Een interessant idee maar wel heel erg moeilijk in regulering en verplichting. Hoe houd je bij wie een nieuwe eigenaar is en wanneer iemand een hond neemt? Kan een cursus wettelijk verlicht worden?
Misschien als dit er door komt is het ook een idee om verplicht een cursus te geven aan toekomstige ouders. Die maken er ook regelmatig een potje van.
Ik ben zeker voor, maar een dergelijke cursus is natuurlijk alleen maar nuttig wanneer deze ook een bepaalde zwaarte heeft. Kijk, een flutcursusje waar je grotendeels alleenmaar aanwezig bij hoeft te zijn om alles aan te horen, dat werkt natuurlijk niet. Er moet gewoon ook echt de mogelijkheid zijn dat mensen afgewezen moeten kunnen worden om een hond aan te schaffen.
En dan de controle, hopelijk wordt deze nauwkeurig ingezet en wordt hier niet op bezuinigd zoals op alles wat dieren betreft…..
Ik ben voor, als het nieuwe hondenbezitters betreft. Maar mensen die al heel veel honden gehad hebben en ook zelf tijd vrij maken om hun hond goed te kunnen trainen zie ik het nut er niet van in om dan ook nog eens op een cursus te gaan… Ik heb mijn huidige hond zelf getrained hij is nu 5 jaar (hiervoor ook altijd honden om me heen gehad), hij luistert goed naar mij en ik weet precies wat hij, wanneer zou gaan doen en wanneer ik hem moet corrigeren. Ik ben dus nooit met hem op een cursus geweest en ben dat ook niet meer van plan.
Zoals al in het artikel staat : deze cursus is voor nieuwe en toekomstige hondenbezitters.
En wanneer ben je dan een nieuwe hondenbezitter?
want als Michelle straks een nieuwe hond neemt zal ze, denk ik dan, toch ook als nieuwe hondenbezitter worden gezien? En daarnaast.. Als je altijd al honden hebt gehad betekent dat ook niet altijd dat je goed voor de beestjes hebt gezorgd (helaas)
Ik ben zeker voorstander van deze regeling, maar heb ook mijn twijfels. Van de Beagle wordt gezegd dat deze niet goed alleen kan zijn en dus niet geschikt is voor mensen die werken. Nou, de mijne doet het prima, geen blafje te horen als ik weg ben. Mag ik dan straks geen Beagle meer in huis nemen? Zou een beetje vreemd zijn toch?
Het is zeker belangrijk wat voor energie jijzelf uitstraalt naar je hond.
Onze bullmastiff word door sommige mensen als een “vechthond ” getypeerd terwijl het de grootste goedsul is die er rondloopt, alle kinderen uit de buurt hangen regelmatig om zijn nek.
Je moet dus ook goed bedenken wat jijzelf voor type bent voordat je een hond neemt.
Ja ik heb heel lang twijfels gehad over het ras, al was het alleen al om alle reacties die je krijgt als je zegt dat je een Beagle pup wilt. Maar ik denk dat er, ondanks een eventuele verplichte cursus, mensen nog steeds doen wat ze zelf willen.
En dan nog een tweede: Mij zou bijv een Beagle worden afgeraden (want ik werk (teveel) en Beagles kunnen niet alleen zijn) terwijl het super gaat..
Ik verwacht dat je met een dergelijke cursus de impulsaanschaffingen zeker zal terug dringen (wat super is natuurlijk) maar het verkeerde ras kiezen zie ik hiermee niet verminderen. De stoere vent zal echt niet met een poedeltje gaan lopen.
@Monique. Dank voor je reactie! :-)
Ik ben zeker VOOR !!!