Recentelijk is het rapport ‘Verantwoord houden van honden’ van de Raad voor Dieraangelegenheden gepubliceerd. In het rapport doet deze Raad een aantal aanbevelingen aan de overheid om bijtincidenten met honden te verminderen. 

cursus
Foto: messycupcakes via Compfight cc

Een van die aanbevelingen is een verplichting tot het volgen van cursus voor nieuwe hondenbezitters. De Koninklijke Hondenbescherming is groot voorstander van verplichte cursus voor alle hondenbezitters.

Deze educatie zou eigenlijk moeten beginnen, al voordat de hond wordt aangeschaft. Daar gaan immers vaak al de eerste zaken mis. De hond wordt dan in een impuls aangeschaft of de keuze valt op het verkeerde type hond. Daardoor kan een mismatch ontstaan. Er is dan eigenlijk geen goed thuis te bieden aan de hond. Of het gedrag en dus de behoeften van de hond passen niet bij deze eigenaar. Dat geeft een kans op maatschappelijk risico en op een minder goed leven van de hond. Ook op gezondheid van de hond moet gelet worden, wanneer men een pup aanschaft.

Hond en baas

Het verantwoord houden van een hond is geen sinecure. Doorgewinterde hondenbezitters en hondenliefhebbers weten dit. Je moet de hond bieden wat hij nodig heeft. Je moet hem kunnen lezen, zodat je kunt voorspellen wat hij in een situatie zal gaan doen. Je moet de hond begeleiden en opvoeden. Veel (toekomstige) hondenbezitters hebben daarbij hulp nodig. Een goede hondenschool of vereniging kan die hulp bieden.

Verplicht op cursus kan dus een grote meerwaarde zijn voor hond, hondenbezitter en maatschappij! De Koninklijke Hondenbescherming zou daarom graag zien dat:

•Cursus voor alle hondenbezitters (in spé) verplicht wordt, en:

•Dat er (vanuit de overheid ondersteunde) kwaliteitsgarantie komt op de beroepen die hondenbezitters begeleiden, zoals instructeurs en gedragsdeskundigen.

Persbericht Koninklijke Hondenbescherming