Zestig van de negentig konikpaarden die leven in het Oostvaardersveld, grenzend aan de Oostvaardersplassen, moeten worden verplaatst naar andere locaties in Nederland. De konikpaarden hebben nu een gebied van ongeveer 100 hectare. ‘Daarmee is de draagkracht van het Oostvaardersveld bereikt’, aldus Staatsbosbeheer op Boswachtersblog.

Oostvaardersveld
Konikpaard in Flevoland | Foto: Angelique Lagarde/AnimalsToday

De dieren zijn bestempeld als ‘gehouden dieren’ en daarom is het onder andere verplicht de paarden bij te voeren als er te weinig voedsel is. In de aangrenzende Oostvaardersplassen heeft de rechter bepaald dat de paarden ‘niet gehouden dieren’ zijn en dan is bijvoeren niet verplicht.

Selectie
Het natuurgebied het Oostvaardersveld is 100 hectare groot en het aantal paarden dat er leeft is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Staatsbosbeheer kan kiezen tussen het verplaatsen van de dieren of ze bijvoeren. Er is gekozen om de paarden te verplaatsen. Uit de kudde van 90 paarden is een selectie gemaakt van 20 alleenstaande hengsten en nog eens 40 paarden uit diverse groepen. Deze selectie is tot stand gekomen door te kijken naar zoveel mogelijk genetisch verschil om inteelt tegen te gaan.

Oostvaardersveld
Foto: Angelique Lagarde/AnimalsToday

Staatsbosbeheer wil niet bekendmaken waar de paarden naartoe worden gebracht. De paarden die worden verplaatst krijgen een chip en medisch onderzocht. Dierenartsen houden toezicht, voor, tijdens en na het vangen van de paarden. De dieren die achterblijven in het Oostvaardersveld worden overgebracht naar een ander deel van het natuurgebied, wat al lang niet is begraasd en waar meer voedsel te vinden is.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl