Twee konikpaarden die in een wilde kudde in natuurgebied de Gelderse Poort langs de Waal bij Nijmegen leven, zijn gered van de slacht. De paarden werden door bezoekers van de Waalstranden tam gemaakt door ze te voeren en aan te halen. Hieraan gewend gingen de dieren op eigen houtje op zoek naar eten, wat leidde tot mens-dierconflicten, waaronder een beet in een schouder. En dus moesten ze naar de slacht.
Voor dierenvrienden is het onbegrijpelijk dat je een dier naar de slacht stuurt, en al helemaal wanneer dat voorkomen had kunnen worden. Door het gedrag van de bezoekers verloren de paarden hun angst voor mensen en hun gedrag werd als agressief omschreven. Wilbert Verriet van FREE Nature beheert de kudde paarden en liet aan De Gelderlander weten:
“Dit gedrag leer ik ze niet meer af. We kiezen niet snel voor slachten, maar nu is er geen andere mogelijkheid meer.”
Een petitie werd opgezet en al snel was die door duizenden mensen getekend. Want waarom zou je de twee konikpaarden slachten omdat mensen ze verkeerd gedrag aanleerden? Waarom moeten de dieren dat met de dood bekopen?
Geen mensen
Norma Miedema van Norma’s Universum bood aan om de paarden op te nemen, maar onder druk van de publieke opinie is gekozen om ze te verplaatsen naar een ander natuurgebied, waar geen mensen mogen komen. Omdat de paarden van oorsprong wild waren en thuishoren in een gebied zonder mensen, worden ze voorlopig overgebracht naar Noordwaard, bij Werkendam in Noord-Brabant. In een later stadium zal gekozen worden voor een definitieve oplossing, waarover nog niet is gespeculeerd.
Niet voeren!
Om dergelijke situaties met ‘slecht opgevoede’ wilde paarden te voorkomen is de dringende oproep dat bezoekers van de Waalstranden hun afval en voedselresten aan het einde van de dag mee naar huis nemen, en de paarden die in het gebied leven nooit aan te halen of te voeren.
De onderstaande reportage werd eerder gemaakt door Omroep Gelderland, kort voor het goede nieuws vandaag dat de paarden gered zijn van de slacht:
Bron:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel