Het is een tragisch feit dat veel dieren in de Europese vee-industrie in kooien gehouden worden. Dit gebeurt ook met het konijn, hetzelfde dier dat veel liever buiten rondholt, holen graaft en in familieverband leeft. Dat industriële konijnenfokkerij veel konijnenleed oplevert is dan ook geen geheim. Konijnen in Europa worden letterlijk en figuurlijk als vee behandeld.
Konijnen behoren tot de haasachtigen. In het wild leven ze in holen. In zelf gegraven gangenstelsels, het liefst in een zandige bodem waarin het makkelijk graven is. Hier wonen ze met een familie van maximaal tien leden. Ze waarschuwen elkaar voor gevaar door te stampen; voor het roofdier. Het konijn in de vee-industrie krijgt geen kans zijn familieleden te waarschuwen voor zijn ergste vijand: de mens. Dit konijn krijgt de kans niet konijn te zijn.
Konijnen in Europa als vee behandeld
In heel Europa leven miljoenen konijnen in piepkleine draadgazen kooien, gehouden voor hun vlees. Ze krijgen niet meer ruimte dan een A4’tje. Ze kunnen amper lopen, laat staan rennen. Graven kan helemaal niet. Ze zitten letterlijk op de gazen bodem van de kooi. Ook al zijn deze konijnen jarenlang speciaal geselecteerd voor dit fokken, hun gedrag is nog gelijk aan het gedrag van het wilde konijn. Ze raken hierdoor enorm gefrustreerd en gestrest. Dat niet alleen, het leven in een draadgazen kooi brengt ook de nodige gezondheidsproblemen met zich mee, zoals pijnlijke poten, zweren en wonden en tanden die blijven doorgroeien omdat ze nergens op kunnen knagen.
De dierenwelzijnsorganisaties Essere Animali (Italië), Otwarte Klatki (Polen), AnimaNaturalis (Spanje/Latijns-Amerika), Eurogroup for Animals en L214 (Frankrijk) gingen op onderzoek uit in Europa. In elk land kwamen dezelfde erbarmelijke omstandigheden naar voren, de ene situatie nog schrijnender dan de andere.
In Italië wonen zo’n 20 miljoen konijnen in kooien. Undercoverbeelden laten dode konijnen zien in hun kooi, konijnen met open oor- en beenwonden. Er zijn ook konijnen met ‘kennelstress’; ze draaien de hele dag rondjes, blijkt uit beelden van Essere Animale:
.
.
Spanje heeft de meeste konijnen in gevangenschap en de twijfelachtige eer de grootste producent te zijn van konijnenvlees. Zo’n 180 miljoen konijnen leven hier onder erbarmelijke omstandigheden. Animal Naturalis ging undercover en bracht beelden naar buiten. Je ziet konijnen in kleine kooien, met open wonden en ontstekingen. Dode dieren tussen de levende dieren.
In Polen is het niet beter. Ook hier leven konijnen in kleine kooien en lijden ze enorm door frustratie en stress, zo tonen beelden van Otwarte Klatki aan.
L214 ging undercover bij een mega-stal van nota bene de president van de nationale federatie van konijnenproducenten in Frankrijk. De beelden zijn vreselijk: konijnen met open geïnfecteerde wonden aan oren, poten en ogen. Jonge konijnen die langzaam aan het sterven zijn na een beet van hun gefrustreerde moeder. Overal lagen dode konijnen tussen de levende dieren, te zien in onderstaande video:
.
.
Eurogroup for Animals publiceerde onderstaande beelden, die het dierenleed in de konijnenvleesindustrie schokkend illustreren:
.
.
In Nederland is het niet beter voor een konijn in de vee-industrie. Ze worden gefokt en gehouden onder vergelijkbare omstandigheden als elders in Europa. Er zijn zo’n 30 bedrijven waar ongeveer 320.000 konijnen verblijven. Ook hier leven ze in draadgazen kooien. De kooien worden ‘welzijnskooien’ genoemd, omdat het konijn rechtop kan zitten. Als een konijn 10 tot 12 weken jong is, wordt hij geslacht. Door frustratie, stress, ziektes of ontstekingen haalt 1 op de 6 de slachtleeftijd niet eens. In Nederland is er geen konijnenslachterij. Dat betekent dat Nederlandse konijnen op transport gaan naar slachterijen in het buitenland. Meestal in België of Frankrijk. Een lange en stressvolle reis voor deze dieren.
.
EFSA: Kooikonijnen vleesindustrie hebben ernstige welzijnsproblemen
Einde aan de kooien
In Nederland heeft de Tweede Kamer in 2021 ingestemd met het amendement van de PvdD op de Wet dieren, waarbij de leefruimte van het dier na 1 januari 2023 aangepast dient te worden aan de behoeften van het dier – en niet andersom. Voor het konijn betekent dit een einde van de kooien. Een konijn moet volgens de Wet dieren zijn natuurlijke gedrag kunnen vertonen en in een kooi kan dit niet. Tot op heden heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het amendement getraineerd. Minister Adema van LNV wil eerst een convenant laten opstellen. Dit betekent dat de veehouderij voorlopig nog altijd vrij spel heeft.
Het konijn verdient zoveel beter. Voor nu moeten wij dus maar stampen voor het konijn, door dit verhaal te vertellen tot alle dieren in de vee-industrie uit hun kooien bevrijd zijn.
Bronnen:
- AnimaNaturalis
- Essere Animali/YouTube
- Eurogroup for Animals
- Eurogroup for Animals/YouTube
- L214
- Stal en akker
- Wakker Dier
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen